Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правната комисия отново закри спецправосъдието, но това пак няма да бъде гласувано окончателно


Снимката е от заседание на правната комисия на 10.09.2021 г. и е илюстративна.

Парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси прие с 11 гласа "за", нито един "против" и нито един "въздържал се" промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури.

Решението и гласуването обаче са символични, тъй като са на първо четене в комисията. До второ четене изобщо няма да се стигне в рамките на този парламент, тъй като Народното събрание ще бъде разпуснато в четвъртък.

Закриването на спецправосъдието беше предложено от "Демократична България".

В началото на септември депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на правната комисия и така провалиха гласуването на законопроекта, в който се предвижда премахване на специализирания съд и прокуратура.

Опит за премахване на специализираните съдилища имаше и в предишния парламент. В края на април депутатите от правната комисия приеха на първо четене премахване на специализираните съдилища и прокуратури, както и структурна промяна във Висшия съдебен съвет (ВСС). Предложенията и тогава бяха на "Демократична България".

Текстовете бяха одобрени от вносителите си и представителите на "Има такъв народ", БСП и "Изправи се! Мутри, вън!", докато депутатите от ГЕРБ се въздържаха, а тези от ДПС гласуваха "против".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG