Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да спрем войната срещу планетата". Започна 76-ото общо събрание на ООН


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

С предупреждение за заплахите свързани с климатичните промени и COVID-19 започна 76-ото Общо събрание на ООН. Събитието беше открито от генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, който призова за общи действия в настоящите времена на разделение.

„Войната срещу планетата трябва да спре. Войните едни срещу други също трябва да спрат. Членовете на Общото събрание трябва да говорят с един глас“, каза Гутериш.

Освен пандемията и климатичните промени основните теми, които се очаква да бъдат обсъждани през следващите седмици, са икономическият преход, както и ситуацията свързана с конфликтите Близкия Изток и най-вече в Афганистан.

Общите дебати, които започват идния вторник, са кулминацията на Общото събрание. Президентът на САЩ Джо Байдън е сред водещите лица, които ще говорят тази година, припомня ДПА. Много от световните лидери ще участват само онлайн заради пандемията.

Преди година форумът беше използван за обвинения от страна на тогавашния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, че Китай е инициатор на разпространението на COVID-19 и носи вина за пандемията. Централно място тогава зае и дебатът относно събитията в Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG