Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската опозиция поиска отмяна на изборите


Борис Вишневски от опозиционната партия Яблоко показва таблото в избирателната си секция в Санкт-Петербург. На него се виждат трима кандидати с неговото име, двама от които са сменили и външността си, за да приличат на него.
Борис Вишневски от опозиционната партия Яблоко показва таблото в избирателната си секция в Санкт-Петербург. На него се виждат трима кандидати с неговото име, двама от които са сменили и външността си, за да приличат на него.

Група независими депутати и членове на общински съвети в Русия поискаха да се анулират руските избори, проведени между 17 и 19 септември. В петиция, изпратена до Централната изборателна комисия (ЦИК), те се позоваха на многобройни нарушения в изборните дни.

Те изброяват част от нарушенията: фактът, че до участие в изборите не са били допуснати "най-ярките опозиционни политици", изключване на видеонаблюдението в много секции, недопускане на независими наблюдатели, съчетано със заплахи и насилие към тях, вероятна фалшификация на електронното дистанционно гласуване.

Късно във вторник ЦИК обнародва разпределението на местата в руската Дума след обявените официални резултати. Партията на Путин "Единна Русия" получава 324 места от общо 450. Това е по-малко, отколкото формацията е имала досега, но достатъчно за конституционно мнозинство.

В парламента влизат още 4 други партии - комунистическата КПРФ, ултранационалистическата ЛДПР, "Социална Русия - за истината" и създадената през тази година "Новите хора", чийто успех не беше прогнозиран от никоя социологическа агенция.

Според движението Голос, което се бори за правата на избирателите, са били подадени над 5 000 сигнала за нарушения в изборния процес. ЦИК потвърждава наличието на 12 случая на подмяна на бюлетините.

До изборите не беше допуснат най-известният критик на Кремъл Алексей Навални, нито членове на неговия екип. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки. Самият той е в трудов лагер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG