Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски призова ООН да се събуди и да спре войната в Източна Украйна


Владимир Зеленски говори пред Общото събрание на ООН на 22 септември 2021 г.

Президентът на Украйна призова ООН да направи повече, за да спре нестихващата война в Източна Украйна. Военният конфликт между Киев и сепаратистите, подкрепяни от Русия, продължава вече 7 години, а жертвите надминаха 13 000 души.

По време на речта си пред Общото събрание на ООН в сряда Владимир Зеленски обърна внимание на опита за атентат срещу ключов негов помощник, който беше атакуван по-рано същия ден в Украйна.

Зеленски призова ООН да се „събуди“ и да се справи с най-належащите проблеми в света.

„Днес ООН е като пенсиониран супергерой, който е забравил какво може да направи. Той смята себе си за бреме, слаб, крехък, безполезен старец, чийто живот беше напразен “, каза той.

Зеленски отправи критики и към Русия, която по думите му поддържа войната в Източна Украйна, след като анексира украинския полуостров Крим през март 2014 г.

През последните месеци Москва увеличи усилията си да раздаде руски паспорти на украинците, живеещи в контролираната от сепаратистите територия в Източна Украйна, и дори позволи на притежателите на паспорти да гласуват на последните парламентарни избори в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG