Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Загуба на пространствена ориентация". МО приключи проверката за падналия МиГ-29


Съпругата на загиналия подполковник Валентин Терзиев - Димитрина Попова и министърът на отбраната Георги Панайотов
Съпругата на загиналия подполковник Валентин Терзиев - Димитрина Попова и министърът на отбраната Георги Панайотов

Загуба на пространствена ориентация е причината за падането на българския МиГ-29, управляван от подполковник Валентин Терзиев. Това е заключението след края на проверката на Министерството на отбраната (МО) и Военна полиция, потвърдено от данните, свалени от черната кутия на машината.

На 9 юни изтребител МиГ-29 от българските военновъздушни сили се разби край бреговете на Шабла по време на учение. В инцидента загина подполковник Терзиев - пилотът на самолета. След търсене, продължило няколко дни, бяха намерени останките от самолета и черната му кутия, която впоследствие беше изпратена за анализ в Русия.

„МО и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е по наша юрисдикция. Това не беше лесно“, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов по време на пресконференция в петък. Той добави, че всички решения по пътя на разследването са били правилни и това е спомогнало да се изяснят всички факти и обстоятелства. Панайотов каза още, че цялото разследване се е случило при „пълна прозрачност“ от странна на военното министерство.

„Загубата на пространствена ориентация се получава поради психо-физичните особености на организма. В авиационната психология е описано, че когато полетът се извършва без визуален ориентир и извън кабината, с много малки ускорения самолетът може да промени пространственото си положение без пилотът изобщо да се ориентира за това“, каза полк. Петков Василев, който е част от екипа изготвил доклада за инцидента. По думите му не става въпрос за грешка на пилота, тъй като, от данните на черната кутия, е станало ясно, че той до последно не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

По време на брифинга, от отговори на въпроси на съпругата на подполковник Терзиев – Димитрина Попова, стана ясно, че обект на разследване са били и авиационната техника, физическото и психическото състояние на пилота, както и цялостната организация на обучението.

Цялата документация, свързана с провеждането на обучението, е била предоставена на Народното събрание и прокуратурата, която все още продължава разследването си по случая.

На въпрос за това кой ще понесе отговорността за инцидента министър Панайотов отговори, че Военна полиция няма право да посочва виновници, а министерството ще назначи служебна проверка, след като прокуратурата приключи собственото си разследване.

„Прокуратурата не е съгласна да започнем служебна проверка преди те да са си свършили работата“, каза Панайотов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG