Връзки за достъпност

Извънредни новини

Черната кутия на падналия до Шабла изтребител вече е в Русия


Майор Валентин Терзиев загина по време на учение, в което самолетът му се разби в Черно море.

Черната кутия от самолета, който се разби близо до Шабла в началото на лятото, вече е в Русия, съобщи Министерството на отбраната, цитирано от БТА. Данните от устройството ще бъдат разчетени с помощта на специалисти от страната, произвела самолета.

На 9 юни български изтребител МиГ-29 се разби край бреговете на Шабла по време на учение. В инцидента загина майор Терзиев - пилотът на самолета.​

Черната кутия на изтребителя беше открита в морето на голяма дълбочина. Това стана след двуседмични операции по издирването й. В нея беше установен дефект, налагащ външна помощ за разчитането на данните. Първоначално министър Георги Панайотов спомена, че кутията може да бъде изпратена в Украйна, но впоследствие беше решено тя да бъде транспортирана до Русия.

Разчитането на данните може да отнеме една седмица.

В средата на юли приключи разследването на случая, поверено на служба "Военна полиция". В него се казва, че самолетът най-вероятно се е разбил заради това, че пилотът е загубил пространствена ориентация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG