Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалдемократите спечелиха изборите в Германия


Християндемократическият съюз на настоящия канцлер Ангела Меркел регистрира най-ниските резултати в 76-годишната история на партията
Християндемократическият съюз на настоящия канцлер Ангела Меркел регистрира най-ниските резултати в 76-годишната история на партията

Германската социалдемократическа партия на Олаф Шолц спечели изборите в Германия, съобщи ДПА. Според окончателните резултати социалдемократите печелят 25.7% от гласовете.

Християндемократическият съюз на Армин Лашет остават втори с 24.1%. Резултатите на партията на настоящия канцлер Ангела Меркел са най-ниските в 76-годишната история на християндемократите. Те получиха близо 8% по-малко, отколкото на предишните избори за Бундестаг.

Сред бурни овации в Берлин Шолц определи резултата като “велик успех” за партията си. Той подчерта, че избирателите са показали ясно желанието си за промяна.

“Няма как да сме доволни”, каза от своя страна Лашет, който подчерта, че ще бъде направено “всичко по силите”, за да има правителство с участието на християндемократите.

Първите данни от екзитполовете на телевизиите ZDF и ARD показаха минимална разлика между водещите партии на изборите за Бундестаг. Нито една от двете партии няма мнозинство и най-вероятният сценарий за управление е коалиция от три формации, посочват анализатори.

Трета политическа сила в Германия са “Зелените”, които получават 14.8 %. Друг възможен партньор за коалиционно управление е либералната партия “Свободни демократи”, която остава четвърта с 11.5% от гласовете.

В германския парламент влизат още “Алтернатива за Германия” с 10.5% и “Левите” с 4.9%.

След предишните избори през 2017 г. бяха нужни 6 месеца преди да се сформира правителство. Докато това не се случи и не бъде избран нов канцлер, Ангела Меркел остава на поста си.

Съпартиецът на Меркел Армин Лашет е кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз, а Олаф Шолф, който беше финансов министър и вицеканцлер на Меркел, е кандидатът за канцлер на Германската социалдемократическа партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG