Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" е на 6 пункта след ГЕРБ, показва ново изследване


Кирил Петков и Асен Василев по време на посещение в Хасково в събота
Кирил Петков и Асен Василев по време на посещение в Хасково в събота

Ново проучване показва покачване на подкрепата за новата политическа сила "Продължаваме промяната", създадена от бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Изследване на предизборните нагласи на Галъп интернешънъл болкан поставя новата партия на второ място с над 15 на сто подкрепа. На първо място са бившите управляващи от ГЕРБ на Бойко Борисов с малко над 21 на сто подкрепа.

Бившите министри на икономиката и на финансите, Кирил Петков и Асен Василев, обявиха на 20 септември своя политически проект "Продължаваме промяната". Поради липса на техническо време за регистрация на нова партия преди изборите на 14 ноември, те се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) като коалиция между партиите "Волт" и "Средна европейска класа".

На 22 септември социологическата агенция Тренд измери готовност на 11% от избирателите да гласуват за "Продължаваме промяната". Изследването показа първо място за ГЕРБ с 22,5 на сто.

Седмица по-късно Галъп интернешънъл болкан засича вече 15,2% готовност за гласуване за Петков и Василев. След това се нареждат БСП с 13,4%, "Има такъв народ" - 12,3%, "Демократична България" - 12,1%, ДПС – 11,4%, ИБГНИ – 4,1%.

На първо място е ГЕРБ с 21,4%.

"За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“, пише в анализа към проучването. То е проведено по телефона между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност, съобщават от Галъп интернешънъл болкан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG