Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура разследва потенциални злоупотреби за 4.6 млрд. евро


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура провежда разследвания по 350 случая, в които има съмнения за злоупотреби на обща стойност 4.6 млрд. евро. Това съобщи ръководителят на прокуратурата Лаура Кьовеши пред комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, цитирана от БТА.

Според изнесените от нея данни от 1 юни досега прокуратурата на ЕС е обработила над 2000 сигнала от различни източници. Кьовеши отбеляза, че новата структура все още не действа на пълни обороти, защото от 140 делегирани прокурори са назначени 91. Кьовеши посочи като пример Словения, която все още не е излъчила своите представители.

"Не можем да работим по всички словенски случаи, които са от нашата компетентност. Това се отразява сериозно не само върху случаите на европейската прокуратура в Словения, но и на всички трансгранични разследвания, които тя е започнала в другите участващи страни. В резултат имаме прокурорска празнина в зоната на европейската прокуратура. Трябва да работим така, все едно тя не съществува в Словения", обясни Кьовеши.

България също е сред страните, които не са попълнили своята квота от делегирани прокурори. Висшият съдебен съвет (ВСС) излъчи преди месеци десетима представители, но впоследствие екипът на Кьовеши отхвърли шестима от тях.

На 10 септември прокурорската колегия на ВСС избра в петък нови петима кандидати за европейски делегирани прокурори – петима обвинители и един специализиран съдия. По този повод Кьовеши коментира в петък пред БНР, че все още не е получила номинациите на България за новите делегирани прокурори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG