Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите в Грузия се похвалиха с изборна победа. Опозицията смята вота за опорочен


Предварителните резултати от изборите в Грузия
Предварителните резултати от изборите в Грузия

Политическото напрежение в Грузия расте след проведените избори за местна власт в страната. Веднага след гласуването от събота, управляващата партия “Грузинска мечта” се похвали с изборна победа, а основната опозиционна партия твърди, че вотът е опорочен.

Изборите на 2 октомвти бяха разглеждани от опозицията като референдум за оставането на власт на управляващите. Гласуването пък се проведе на фона на ареста на бившия президент в изгнание Михаил Саакашвили.

Преди дни Саакашвили, който живееше в Украйна, обяви намеренията си да се върне в родината си за местните избори, въпреки че там го грози затвор заради задочно поризнесена присъда. Той каза, че се връща, за да обедини опозицията и да помогне за “спасението на страната”. Часове по-късно беше арестуван.

Предварителните резултати, изнесени от Центраната избирателна комисия (ЦИК) на Грузия сочат, че управляващата “Грузинска мечта” е водещата сила в цялата страна с около 45,5% от гласовете. Създадената от Саакашвили партия “Обединено национално движение” е получила около 31% подкрепа. Останалата част от гласовете бяха разделени между 50 партии.

Грузинците избират местна власт на фона на продължителна политическа криза, започнала след като “Грузинска мечта” спечели парламентарните избори преди година. Малко по-късно беше арестуван и ръководителят на основаната партия от Саакашвили “Обединено национални движение”. Това доведе до конфорнтация в страната. За деескалация на напрежението през пролетта на тази година съдейства Европейският съюз. С посредничеството на Брюксел между партиите в Грузия беше постигнато споразумение.

Съгласно договорката, за да се преодолее кризата между “Грузинска мечта” и опозиционните партии, предсрочните парламентарни избори трябваше да бъдат назначени през 2022 г., ако “Грузинска мечта“ получи по-малко от 43% на местните избори.

През юли обаче лидерът на “Грузинска мечта“ анулира споразумението.

Въпреки това стремежът на опозицията е местните избори да бъдат ползвани като инструмент за предизвикване на предсрочен парламентарен вот, ако управляващата партия не успее да получи повече от 43% от гласовете.

Преди да бъде арестуван в петък вечерта бившият грузински президент и опозиционен лидер Михаил Саакашвили призова за протести след вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG