Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската агенция за морска безопасност ще помогне за разтоварването на кораба Vera SU


Корабът Vera SU
Корабът Vera SU

Три плаващи баржa ще бъдат осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и до три дни ще пристигнат в района Камен бряг в България. Те ще помогнат за изсмукване и сваляне на товара от заседаналия в скалите до брега кораб Vera SU. Това съобщи в неделя министърът на транспорта Христо Алексиев, цитиран от БНР.

В края на втората седмица, след като плавателният съд заседна във водите край защитената местност Яйлата, сформираният Координационен щаб си постави три задачи.

По думите на министъра това са: нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа.

Разпитите ще се провеждат на сушата. Моряците се транспортират до брега с катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което ще бъдат върнати на кораба.

По-рано през деня стана ясно, че близо до Vera SU има от т.нар. монтирани тролеи, с които при нужда ще се евакуира екипажът. Членовете му досега не са изведени от плавателния съд, тъй като няма подобно желание от страна на капитана.

От думите на Алексиев стана ясно, че горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба. Източването на горивото започна в неделя сутрин.

При подводния оглед на плавателния съд пък ще бъде направен опит за запушване на пробойните по корпуса му.

В събота министърът на транспорта Христо Алексиев съобщи, че плавателният съд е започнал да потъва. Ден по-късно обаче властите съобщиха, че ситуацията е стабилизирана.

МОСВ не открива замърсяване на водата

По разпореждане на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев през един час е осигурено вземане на водни проби в района на авариралия кораб, като това се е случвало включително и през изминалата нощ. Това съобщиха от МОСВ в неделя.

Стойностите за амониев азот показват стабилна тенденция на задържане до обичайните за крайбрежните води в района. Взимат се полеви проби за установяване на показатели като PH активна реакция, температура, разтворен кислород, наситеност на кислорода, данните от които също показват, че тенденцията е стабилна - към днешна дата е такава, каквато е била към 25 септември, преди неуспешната операция по прехвърляне на товара, уточняват от екоминистерството.

Преди дни, когато части от товара бяха разсипани в морето, данните на басейнова дирекция “Черноморски район” показаха замърсяване от четири пъти над нормата.

Vera SU се вряза в скалите на резерват Яйлата до Камен бряг около 4 часа сутринта на 20 септември. Корабът е под панамски флаг и е пътувал от Украйна за Варна с 3 300 тона азотни торове на борда.

Спасителните операции се забавиха със седмица заради изясняване на въпроса кой трябва да извърши изтеглянето на кораба.

Корабът, който трови морето
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG