Връзки за достъпност

Извънредни новини

BioNTech очаква през 2022 г. да е нужна обновена ваксина, адаптирана за новите варианти на COVID-19


Угур Шахин
Угур Шахин

Директорът на германската биотехнологична компания BioNTech очаква до средата на 2022 г. да е нужна нова формула на ваксината срещу COVID-19, която да е адаптирана за новите варианти на вируса.

Угур Шахин, който е ръководител на компанията, която разработи първата одобрена ваксина срещу вируса съвместно с Pfizer, каза това в интервю за Файненшъл таймс. Според него вирусът ще продължава да мутира с времето и това ще понижи имунния отговор на човешкото тяло.

Шахин каза, че на този етап не е необходимо разработването на нова формула на ваксината, защото тя осигурява достатъчна защита срещу съществуващите варианти на коронавируса.

„Към средата на следващата година обаче ситуацията може да е различна“, каза той. „Вирусът ще остане и ще продължи да се адаптира. Нямаме причина да предполагаме, че ще е по-лесно да се справим със следващите варианти отколкото със съществуващите. Това е продължителна еволюция, която едва сега започва.“

Шахин каза също, че макар сега доминиращия вариант „Делта“ да е по-заразен, той не е достатъчно различен от предишните варианти и съществуващите ваксини са достатъчно ефективни. По думите му бустерните дози ще помогнат за поддържане на имунитета.

Редица държави започнаха прилагането на бустерни дози от ваксината срещу COVID-19. Сред тях са България и други държави от Европейския съюз. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да реши на 2 октомври дали и за кои групи да препоръча прилагането на бустерна доза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG