Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски газ започна да тече по газопровода „Северен поток 2“, който стига до Германия


Знак, на който пише "Северен поток 2", е сниман в Германия.
Знак, на който пише "Северен поток 2", е сниман в Германия.

Операторът на "Северен поток 2" започна да пълни газопровода, който стига до Германия през Балтийско море. Затова съобщи базираната в Швейцария компания Nord Stream 2 AG, която е собственост на дъщерно дружество на руския енергиен гигант „Газпром“.

Според изявлението първата част от тръбопровода ще бъде постепенно запълнена, докато се покачва налягането.

Това е поредната стъпка, която приближава тръбопровода по-близо до експлоатация. Тя идва в момент, в който в Европа има намаляване на запасите от природен газ, а цените на енергията се покачват. Според експертите това заплашва икономическото възстановяване на континента от пандемията с коронавирус, особено в навечерието на зимния отоплителен сезон.

Германските медии съобщиха, че газът от „Северен поток 2“ може да започне да тече още този месец.

Проектът е предназначен за транспортиране на руски газ директно до Германия, заобикаляйки сухопътните маршрути през Украйна и лишавайки Киев от 2 милиарда долара годишно под формата на транзитни такси.

През последните години Украйна се опитва да спре проекта чрез лобиране и предупреждава Европа, че газопроводът може да бъде използван от Москва, за да оказва политически и икономически натиск.

САЩ не подкрепят "Северен поток 2", но президентът Джо Байдън по-рано тази година се отказа от наложените от Конгреса санкции по газопровода, за да изглади отношенията с Германия.

„Ние продължаваме да се противопоставяме на този газопровод“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на 4 октомври. „Продължаваме да вярваме, че това е геополитически проект на Руската федерация и, разбира се, ще продължим да следим ситуацията“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG