Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георгиева се срещна отново с разследващите от Международния валутен фонд, но решение все още няма


Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) се срещна отново с управляващия директор Кристалина Георгиева и независима разследваща фирма в понеделник. След това съветът съобщи, че все още не е взел решение относно действията на българската икономистка.

На 10 октомври бордът на МВФ съобщи, че "е постигнал значителен напредък в своята оценка, за да може обсъждането на въпроса да бъде приключено "възможно най-скоро". Изпълнителният съвет потвърди, че се е срещнал отново с Георгиева и представители на WilmerHale, независимата фирма, която разследва дейности, свързани с доклада Doing Business, "за изясняване на подробностите".

На 16 септември Световната банка обяви, че прекратява годишния доклад Doing Business, след като независимо разследване установи нередности в изготвянето на изданията за 2018 и 2020 г. Според Георгиева разкритията от това разследване не са "фундаментални".

В документа се твърди, че Кристалина Георгиева и съветникът ѝ Симеон Дянков са повлияли върху данните в доклада в полза на Китай.

Кристалина Георгиева отрече обвиненията още на следващия ден.

Георгиева беше изпълнителен директор на Световната банка преди да се присъедини към МВФ.

През изминалата седмица Блумбърг добави допълнителни обвинения срещу Георгиева, когато съобщи, че служители на МВФ, сред които и управляващият директор Кристалина Георгиева, са смекчили тона за оценката за екологичните рискове за бразилската икономика. Това се е случило в края на юли 2021 г. след изразено недоволство от представител на правителството на президента Жаир Болсонаро, съобщи Блумбърг.

В същото време от Ройтерс съобщиха, че представители на няколко европейски правителства, сред които Франция, Германия, Италия и Великобритания, обмислят да изразят позиции на подкрепа към Герогиева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG