Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боян Найденов също излиза от българския списък по "Магнитски"


Боян Найденов
Боян Найденов

Върховният административен съд (ВАС) нареди Боян Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона "Магнитски". Преди три дни същата инстанция реши такива действия да се предприемат и за брат му Цветомир Найденов.

Още от самото начало Найденови оспорват пред съда вкарването на бизнеса им в българския черен списък. Те настояват, че от близо две години са прекратили всякаква връзки със санкционирания от САЩ Васил Божков. Сега ВАС уважава искането и на Боян Найденов, приемайки, че той е представил категорични доказателства за прекратяването на бизнес отношенията с Божков. Определението на ВАС е окончателно.

Списъкът беше обявен на 15 юни, за да улесни държавните дружества да ограничат съвместната работа с бизнесите, които потенциално могат да провокират нови американски санкции. В него влязоха хора и компании, работили през последните 5 години с наказаните по „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и техни фирми.

Решението на ВАС е очаквано, тъй като тъй като случаите на двамата братя и на баща им Стефан са идентични, пише сайтът за правни новини Lex.bg

Върховните съдии сочат, че са представени доказателства, че Боян Найденов е „прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“.

И също като по отношение на брат му, ВАС констатира, че данни за това има и в Търговския регистър, както е и установено от проверка на дирекция „Правно-нормативна дейност” на министерство на вътрешните работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG