Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проектът “Пегас” спечели наградата за журналистика “Дафне Каруана Галиция”


Софтуерът успява да проникне в системите за управление на мобилните устройства
Софтуерът успява да проникне в системите за управление на мобилните устройства

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ беше връчена в четвъртък на журналистите от проекта „Пегас“. Разследването обединява работата на 80 души от цял свят.

То разкри как над 50 хил. души, сред които журналисти, правозащитници и адвокати по целия свят, са били мишена на софтуер за следене, използван от няколко правителства.

Пегас (Pegasus) е софтуер, разработен от израелската фирма NSO Group. Той успява да проникне в системите за управление на мобилните устройства, включително Android и iOS, като възможностите му включват записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли снимки, имейли, локации, както и тайно създаване на аудио и видео записи.

Израелската компания е продавала специализирания софтуер на поне 10 правителства, а те са го използвали, за да проникнат в телефоните на опозиционни политици и граждански активисти.

Наградата на името на убитата в Малта жураналистка Дафне Каруана Галиция се връчва за първи път. Тя е подкрепена от Европейския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG