Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съюзник на Мадуро, обвинен в пране на пари, е екстрадиран в САЩ


Алекс Сааб
Алекс Сааб

Един от най-близките съюзници на президента на Венецуела Николас Мадуро беше екстрадиран в САЩ, съобщиха световните агенции. Алекс Сааб беше арестуван в Кабо Верде миналата година, а Вашингтон поиска екстрадирането му заради обвинение в пране на пари.

Режимът на Николас Мадуро и неговите съюзници се противопоставиха на екстрадирането на Сааб. Каракас смята бизнесмена от колумбийски произход за свой дипломат и настоява, че той има имунитет от наказателно преследване.

Алекс Сааб е обвиняван от властите в САЩ като ръководител на мрежа за пране на пари и корупция във Венецуела. Той е разследван от Вашингтон, защото е използвал сметките си в американски банки за пране на пари.

Сааб е санкциониран за ролята си в корупционна схема с програма за хранителна помощ, от която се е облагодетелствал режимът на Мадуро. Според американската прокуратура Сааб може да е важен свидетел и за други случаи на корупция във Венецуела.

Бизнесменът беше арестуван през юни 2020 г. в Кабо Верде на път към Иран. Режимът на Мадуро твърди, че той е изпълнявал хуманитарна мисия в момента на ареста си и затова трябва да се ползва с дипломатически имунитет.

Въпреки недоволството на Венецуела, както и на Русия и други държави, които поддържат контакти с правителството на Мадуро, Кабо Верде реши преди месец да екстрадира Сааб в САЩ.

Като отговор на екстрадирането на Сааб управляващите във Венецуела се оттеглиха от преговорите с подкрепяната от Запада опозиция, които се провеждат в Мексико сити.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG