Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия Мирослава Тодорова осъди България заради погазена свобода на изразяване


Съдия Мирослава Тодорова
Съдия Мирослава Тодорова

България загуби поредно дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Този път решението е по жалба на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС) заради няколко събития отпреди близо десетилетие.

Европейските магистрати постановиха, че с действията си спрямо Тодорова Висшият съдебен съвет (ВСС) е нарушил правото ѝ на свободно изразяване, както и забраната за използване на законови процедури за постигане на други цели.

Повод за делото в Страсбург станаха две дисциплинарни процедури срещу съдийката в съвета, завършили с намаляване на заплатата и уволнението ѝ. Впоследствие тя спечели дело във Върховния административен съд и беше възстановена на работа, но временно на по-нисък ранг – в Софийския районен съд, което тя изтърпя и се върна в СГС.

Тези наказания бяха предшествани от дълга хронология на публично противопоставяне между Тодорова и Цветан Цветанов, бивш силов вицепремиер и вътрешен министър в първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013).

Мирослава Тодорова е позната сред своите колеги и като съдия, чиито актове се потвърждават от горните инстанции. Тя е бивш председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) и негов активен член. Сблъсъкът ѝ с Цветанов беше по повод поредица от негови публични атаки срещу конкретни съдии, включително и самата нея.

Тодорова дори води частно дело за клевете срещу бившия вътрешен министър заради негово твърдение, че е покровителстала организираната престъпност. На първа инстанция Цветанов беше оправдан, а процесът така и не беше разгледан на втора инстанция. Причината беше, че Цветанов се сдоби с депутатски имунитет, а междувременно давността по казуса изтече.

Впоследствие се стигна и до двете дисциплинарни производста, по които беше наказана Тодорова заради забавени дела. По първата процедура през 2011 г. в дисциплинарния състав не влиза нито един съдия, а тя е накзана с 15% намаляване на заплатата без дори да е изслушана.

През 2012 г. следва ново производство срещу Тодорова, по което ВСС взима решение да я уволни дисциплинарно. Това предизвиква безпрецедентни съдийски протести на съдии и граждани. Самата Тодорова обяви още тогава, че ще съди България в Страсбург символично – без да предявява материални претенции.

Именно по тази причина сега ЕСПЧ не е определил парично обезщетение, което България дължи на съдийката. Той е отхвърлил оплакванет на Тодорова, че не е имала достъп до справедлив процес, тъй като не е била изслушана от ВСС и в дисциплинарният ѝ състав не е имало съдии. Съдът в Страсбург обаче категорично установява други две нарушения на правата ѝ.

В решението по делото, цитирано от правния портал „Лекс“, се казва, че въпреки че първото наказание на Тодорова е наложено от ВСС след проверка срещу всички съдии в Нказателното отделение на СГС, някои факти „оставят впечатление, че дисциплинарните процедури и санкциите, които са ѝ наложени, не са без връзка с нейната позиция на председател на ССБ“.

Според европейските магистрати „ВСС е демонстрирал особена строгост към жалбоподателката, като ѝ е наложил най-тежката санкция – уволнение от съдебната система, която впоследствие е счетена за непропорционална от административния съд и отменена“.

„В светлината на тези наблюдения и като взе предвид събитията като цяло и в тяхната взаимовръзка, съдът счита, че има някои prima facie доказателства за съществуването на причинно-следствена връзка между упражняването от страна на жалбоподателката на нейната свобода на изразяване и дисциплинарните наказания, наложени от ВСС“, постановява Европейският съд по правата на човека.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG