Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК готви санкции за Полша заради върховенството на правото. Варшава я обвини в изнудване


Матеуш Моравецки обвини Европейската комисия в опит за изнудване на страната му
Матеуш Моравецки обвини Европейската комисия в опит за изнудване на страната му

Европейската комисия (ЕК) може да наложи санкции на Полша заради решението на Конституционния трибунал на страната, с което беше отхвърлено върховенството на европейското право над националното. Това заяви във вторник председателката на комисията Урсула фон дер Лайен.

„Това решение поставя под съмнение основите на Европейския съюз. Това е директно предизвикателство към единството европейския законен ред“, каза Фон дер Лайен.

Според нея възможните действия, които могат да бъдат предприети, са съдебна битка срещу решението на полския съд, спирането на евросубсидиите или временното отнемане на част от правата на Полша като страна членка.

Председателката на ЕК уточни, че средствата в размер на 210 млрд. евро, които могат да бъдат спрени, са част както и от бюджета на ЕС до 2027 г., така и от средствата по Плана за възстановяване на страната.

В началото на октомври Конституционния трибунал на Полша постанови за противоконституционни части от правилата на ЕС. Решението на трибунала на Полша не признава един от стълбовете на европейския проект - предимството на законите на ЕС над тези на всяка отделна държава.

„Опитите на Съда на ЕС да се намесва в съдебната система на Полша нарушава принципа за върховенството на закона, принципа на върховенството на полската конституция, както и принципа за запазване на суверенитет в процеса на европейска интеграция", пишеше в решението на трибунала.

Във вторник, в отговор на думите на Фон дер Лайен, премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза, че страната му е „нападната“ от лидерите на ЕС и че е „недопустимо да се говори за финансови наказания“.

„Изнудването не е метод за провеждане на политики“, каза той. По думите му договорът на ЕС не бива да нарушава конституциите на отделните държави членки, които сами очертават законите и принципите, според които да бъдат управлявани. Въпреки острата позиция Моравецки подчерта, че не може да се говори за това Полша да напусне ЕС.

Малко след решението на Конституционния трибунал в редица полски градове се проведоха многохилядни шествия, на които гражданите твърдо се обявиха за оставане в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG