Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата и ГДБОП проверяват хакерски атаки срещу ПИК и "Труд"


Таблоидният сайт ПИК и онлайн изданието на в. "Труд" са били подложени на хакерски атаки, съобщиха от Софийската градска прокуратура в четвъртък. По случая е възложена проверка на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР.

Държавното обвинение уточнява, че сайтът ПИК е атакуван в периода между 12 и 18 октомври, а "Труд" – на 19 октомври. Хакерските атаки са довели "до сериозни затруднения в работата им и временно прекъсване на достъпа на потребителите до тях".

Сайтът ПИК, собственост на Недялко Недялков, е известен и с политически ангажираните акции, които организира. Главната му редакторка Звездомира Мастагаркова активно участваше в протест на симпатизанти на ГЕРБ през лятото, организиран по повод привикването на лидера на партията Бойко Борисов на разпит в МВР.

В края на 2019 г. Мастагаркова и Недялков организираха контрапротести в защита на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Техните събирания съпътстваха и двете гласувания за Гешев през октомври и ноември 2019 г. във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Издаваният от Петьо Блъсков в. "Труд" също не крие близостта си до бившите управляващи. През лятото депутатът от ГЕРБ Тома Биков обвини служебния културен министър Велислав Минеков в това, че заплашва "плурализма и свободата на словото", тъй като иска да изгони редакцията на вестника от ведомствено помещение заради забавени наеми.

Наскоро по публикация на "Труд" Специализираната прокуратура образува проверка срещу бившия служебен икономически министър и един от лидерите на новата политическа формация "Продължаваме промяната" – Кирил Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG