Връзки за достъпност

Извънредни новини

150 000 души са се ваксинирали в Румъния за денонощие


Румънци се ваксинират срещу коронавирус, Букурещ, 29 април 2021. Снимката е илюстративна.
Румънци се ваксинират срещу коронавирус, Букурещ, 29 април 2021. Снимката е илюстративна.

Темпът на ваксинация в Румъния се е увеличил повече от два пъти за последните десет дни, съобщи БНР.

Броят на заразените, както и на смъртните случаи в страната достигна рекордни нива през последния месец. Това значително затрудни болничната система и доведе до налагането на нови ограничения, включително затваряне на училища и въвеждане на зелен сертификат за много обществени места.

Вследствие на това в началото на тази седмица са отчетени близо 150 000 ваксинирани за денонощие. За сравнение преди десет дни са поставени 68 000.

Румъния е предпоследна по процент ваксинирани в Европейския съюз по данни на Евростат с 37%. След нея е единствено България, където също се наблюдава значителен ръст на ваксинациите след въвеждането на зеления сертификат.

Поставените дози през последното денонощие в България са достигнали 25 424, докато в средата на октомври те са около 8 000 на ден или около три пъти по-малко.

Населението на Румъния е около 19 милиона души, което е три пъти повече от броя на гражданите на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG