Връзки за достъпност

Извънредни новини

5016 са регистрираните кандидат-депутати. В чужбина ще има 753 секции


Жена гласува на машина на изборите през юли 2021 г.
Жена гласува на машина на изборите през юли 2021 г.

Регистрираните кандидати за народни представители до 28 октомври са 6 316, като реалните физически лица, които са кандидат-депутати са 5 016. Причината за това е, че някои се явяват в листите на две места. Това каза на брифинг в четвъртък говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

В края на месец октомври изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, както и за гласуване на друго място.

На 29 октомври ще стане ясно как ще гласуват карантинираните с COVID-19 българи.

Гласуването в чужбина

На изборите на 14 ноември българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 753 секции, съобщи ЦИК. В 208 от тях ще се гласува на машина, като ще се осигурят по две устройства на секция, или общо 416 машини.

Все още има няколко страни, за които се чака решение и една от тях е Германия, която чрез своето Министерство на външните работи е уведомила комисията, че максималният брой адреси, на които може да се разкрият секции, е 40 и ние ще се съобразим с това, каза на брифинг в четвъртък говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

На изборите на 11 юли разкритите секции в чужбина бяха 784, т.е. с 31 повече от тези на предстоящия вот. С машини българските граждани гласуваха в 273 секции в 24 държави.

На предходните избори - тези на 4 април избирателните секции в чужбина бяха 464, а с машини не се гласуваше.

Определена е и числеността на секционните избирателни комисии извън страната, съобщи ЦИК. В момента се провеждат консултациите с политическите партии за попълването им, каза той.

През последните дни част от доброволците, участвали в провеждането на изборите в чужбина на последните парламентарни избори, заплашиха, че няма този път няма да се включат.

По думите на Томов на консултациите се е явила и една извънпарламентарна коалиция - "Продължаваме промяната“.

„Техните предложения ще се вземат предвид, ако останат свободни места, след като бъдат изпълнени предложенията на парламентарно представените партии“, каза той.

Ако останат вакантни места, ще се запълнят с предложения от дипломатическите представителства.

„Засега успяваме да движим подготовката на изборите в чужбина в срок“, каза още Томов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG