Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не изключвам да има искания". Премиерът очаква решенията на Кирил Петков да бъдат атакувани пред съда


Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев

Колективните актове на Министерския съвет не могат да бъдат атакувани след решението на Конституционния съд по казуса с гражданството на бившия икономически министър Кирил Петков. Това каза в петък служебният премиер Стефан Янев.

Той обачи допълни, че според юристите, консултирали правителството, може да се иска отмяна на индивидуални актове на Кирил Петков като министър. Оспорването им става пред Върховния административен съд (ВАС).

“Предвид предизборната ситуация не изключвам да има такива искания”, каза Янев.

Преди ден подобно мнение изрази и правосъдният министър Янаки Стоилов. "Решението на КС е ясно, то засяга актовете на Кирил Петков", коментира Стоилов. Според него ще се наложи в спорни ситуации действащият министър на икономиката, заел мястото на Петков, да издава допълнителни актове в момента.

В сряда Конституционният съд публикува свое решение, с което обяви за противоконституционен указа на президента в частта, с която Петков беше назначен за служебен министър на икономиката.

Делото беше образувано по искане на депутати от ГЕРБ във връзка със съмненията, че при назначаването си в служебния кабинет на Стефан Янев на 10 май Петков все още е бил и български, и канадски гражданин. Конституцията забранява на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно гражданство.

Самият Петков твърди, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство още на 21 април. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин обаче носи датата 20 август.

Веднага след като КС публикува решението си от ВМРО обявиха, че ще внесат жалба във Върховния административен съд с искане всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков в качеството му на министър да бъдат обявени за нищожни.

Сред тях са промяната в ръководството на Българската банка за развитие (ББР), както и уволнението на на шефа на Държавната консолидационна компания Ясен Спасов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG