Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Знам, че излъга". Макрон обвини австралийския премиер за провалената сделка с подводници


Президентът на Франция Еманюел Макрон
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон е бил излъган от премиера на Австралия Скот Морисън относно провалената сделка за закупуване на подводници между двете страни. Това обяви френският държавен глава по време на срещата на Г-20 в Рим.

„Не мисля, знам. Ще разговаряме, ще видим какво ще направи той“, отговори Макрон на въпрос дали се чувства излъган от Морисън заради тайните преговори по отбранителното споразумение, сключено между САЩ, Великобритания и Австралия.

Обявеното през септември споразумение доведе до отмяна на сделка между Париж и Канбера на стойност 40 млрд. долара, сключена още през 2016 г. Отмяната му предизвика дипломатическа криза между Франция и останалите западни партньори, а Макрон дори отзова посланиците на страната от Съединените щати и Австралия.

Френският президент все пак подчерта, че изпитва голямо уважение към австралийците, но добави, че е необходимо това да е двустранно. По-рано Морисън отхвърли обвиненията на Париж и подчерта, че френската страна е била предварително предупредена за възможния развой на събитията.

Другата страна, която изрази най-сериозно недоволство от тристранното отбранително споразумение, беше Китай. Според Пекин Вашингтон, Лондон и Канбера не би трябвало да сформират организации „които нарушават интересите на трети страни“ и да се откажат от „предразсъдъците и манталитета, останал от Студената война“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG