Връзки за достъпност

Извънредни новини

След искане на Гешев: ЦИК свали имунитета на Расате заради нападението в център на ЛГБТ


Боян Станков, известен като Боян Расате
Боян Станков, известен като Боян Расате

Главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на кандидата за президент Боян Станков-Расате, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Причината е нападението над център на хората ЛГБТ общността, което според свидетели е предвождано от него.

Няколко часа по-късно Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да свали имунитета на Станков и даде разрешение за привличането му като обвиняем, съобщи БТА.

В събота десетина мъже и жени нападнаха центъра Рейнбоу хъб (Rainbow hub), който е място за обсъждания на общността ЛГБТ. Мебели и техника бяха изпочупени, а момиче беше ударено по лицето. Според потърпевшите ръководител на групата е бил Боян Станков-Расате.

Той е кандидат за президент на България на предстоящите избори на 14 ноември. Като такъв той има имунитет от наказателно преследване. За да му бъде повдигнато обвинение, този имунитет трябва да бъде свален от Централната избирателна комисия (ЦИК) след мотивирано искане на главния прокурор.

Прокуратурата съобщи в понеделник вечерта, че Иван Гешев е поискал имунитета на Станков-Расате. Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че той заедно с „други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост.“

Според прокуратурата има данни, че Станков-Расате е извършил престъпление по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс – хулиганство с особена дързост. За това престъпление се предвиждат до 5 години затвор.

Нападението над Рейнбоу хъб беше осъдено от няколко български политически партии – „Продължаваме промяната“, „Да, България!“, ГЕРБ и Зелено движение.

Посолствата на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Ирландия и Франция също осъдиха атаката и изразиха солидарност с организациите, които поддържат центъра и работят за правата на ЛГБТ общността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG