Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ вкараха в черен списък фирмата, създала шпионския софтуер "Пегас"


Логото на NSO Group
Логото на NSO Group

САЩ вкараха в черен списък израелската фирма, създала шпионския софтуер „Пегас“, съобщиха световните агенции. Международно журналистическо разследване разкри през юли, че софтуерът е използван от правителства на редица държави по света за подслушване на хиляди активисти, журналисти, правозащитници и политици.

Според американските власти софтуерът на израелската фирма NSO Group е използван от редица правителства по света за „репресия“ срещу опозиционери, журналисти и активисти.

„Тези инструменти дадоха възможност на чуждестранни правителства да извършват транснационална репресия – практика на авторитарни управляващи, насочена срещу дисиденти, журналисти и активисти извън техните държавни граници, с цел да заглушат несъгласието“, се посочва в изявлението на търговското министерство на САЩ, с което беше обявено решението.

Компаниите, попаднали в американския черен списък, не могат да изнасят, внасят и прехвърлят продуктите си на територията на САЩ.

Разработеният от NSO Group софтуер Пегас (Pegasus) прониква да проникне в системите за управление на мобилните устройства, включително Android и iOS, като възможностите му включват записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли снимки, имейли, локации, както и тайно създаване на аудио и видео записи.

Израелската NSO Group работи и в България чрез свързаната с нея фирма „Съркълс България“ ЕООД. Компанията твърди, че българската фирма няма нищо общо с разработването и износа на софтуера „Пегас“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG