Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чатът на Гешев с пиарката на Борисов не е проблем, но огласяването му е престъпление


Иван Гешев си разменя съобщения с "Pi Ar Sevi Boiko" на заседанието на правната комисия на 10 септември.
Иван Гешев си разменя съобщения с "Pi Ar Sevi Boiko" на заседанието на правната комисия на 10 септември.

Електронната кореспонденция между главния прокурор Иван Гешев и пиарката на бившия премиер Бойко Борисов не представлява никакъв проблем за държавното обвинение. Публичното му огласяване обаче е престъпление. Това става ясно от заключенията на прокурорската проверка по случая, съобщи „Сега“, позовавайки се на постановление на Софийската районна прокуратура от 27 септември.

По-рано през септември главният прокурор беше заснет да разменя лични съобщения с пиарката на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова по време на заседание на правната комисия в парламента.

След сигнал на гражданското движение БОЕЦ по темата беше образувана прокурорска проверка, като към нея беше прикачен и сигнал на Българския хелзинкски комитет (БХК). Според БОЕЦ дeйcтвията на главния прокурор го пocтaвят в „тeжък кoнфликт нa интepecи“.

От постановлението става ясно, че от Гешев са снети обяснения, но такива не са търсени от Арнаудова. Главният прокурор е разказал, че по време на дебата в правната комисия няколко пъти е получавал обаждания и съобщения от различни длъжностни лица от прокуратурата, на които е отговарял с кратки съобщения чрез приложение за комуникация.

Наред с тях, той е получил текстови съобщения и от Арнаудова. Тя е била записана в телефона му като „Pi Ar Sevi Boiko”, защото Гешев знаел, чe тя ce e зaнимaвaлa c пyбличнa кoмyникaция към Mиниcтepcкия cъвeт дo 16 aпpил 2021 г.

„Пpeдвид тeчaщия дeбaт, въпpeки чe нe мy билo yдoбнo дa кoмyникиpa, Гeшeв oтгoвopил лaкoничнo c eмoтикoн“, пишe в пocтaнoвлeниeтo на прокурор Венцислав Фердинандов, цитирано от „Сега“.

Според него няма престъпление по служба, нито причинени щети, а твърдението, че Гешев е злоупотребил с властта си, за да въздейства върху прокурори в полза на Севделина Арнаудова, е абсурдно, тъй като срещу нея няма преписки или дела.

Снимането на чата е престъпление

Снимането на чата между Гешев и Арнаудова обаче представлява престъпление, тъй като умишлено е нарушена тайната на кореспонденцията, смята Фердинандов.

„Лицaтa, кoитo ca зacнeли и пyбличнo oпoвecтили кoмyникaциятa нa Гeшeв и Apнayдoвa, ca нapyшили ocнoвни пpaвa, кoитo пpитeжaвa вceки бългapcки гpaждaнин – кoнcтитyциoннo гapaнтиpaнaтa нeпpикocнoвeнocт нa кopecпoндeнциятa и комyникaциятa“, пише в постановлението.

Първите кадри с дисплея на телефона на Гешев бяха публикувани във фейсбук от Явор Божанков от БСП, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Впоследствие колегата им от „Има такъв народ“ Радостин Василев добави две нови снимки от друг ъгъл, на едната от които ясно се вижда, че именно Гешев държи заснетия телефон.

Проверката за имота на Арнаудова е прекратена

През миналата година гражданско движение БОЕЦ подаде сигнал и срещу Арнаудова във връзка с твърденията на Васил Божков, че ѝ е предавал пари, предназначени за Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Наред с това, от БОЕЦ бяха подали сигнал срещу пиарката на експремиера и по повод разкритието на „Биволъ“, че е придобила къща край София за 1 млн. лв.

Прокурорската проверка за скъпия имот обаче вече е прекратена заради липса на данни за престъпление, съобщава „Сега“, цитирайки постановление на прокурор Албена Рачева от Софийската градска прокуратура от 19 октомври.

Според заключението ѝ въпросният имот е закупен с кредити, а майката на Арнаудова е направила дарение от 40 000 евро, за да помогне на дъщеря си и нейния съпруг да погасят първата ипотека.

Рачева уточнява, че условията по заемите на семейството не са били привилегировани, а от друга страна двамата съпрузи имат достатъчно законни доходи, за да изплащат месечните си вноски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG