Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС и "златният медал" на Доган. Кога една лъжа става стратегия


Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, кандидати за президент и вицепрезидент на България от ДПС, по време на предизборна обиколка.
Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, кандидати за президент и вицепрезидент на България от ДПС, по време на предизборна обиколка.

По време на 28-дневната си кампания лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ най-малко 19 пъти е повторил едно невярно твърдение - че почетният председател на партията Ахмед Доган е получил "златен медал от Конгреса на САЩ".

Твърдението се повтаря от години в средите на ДПС, а самият Карадайъ го е изричал публично още през 2018 г.

Проверка на Свободна Европа, публикувана на 3 ноември тази година установи, че Конгресът на САЩ никога не е връчвал подобно отличие на Доган, нито на който и да било друг български гражданин. Няма и данни за това, че Ахмед Доган е получил някакво друго високо държавно отличие в САЩ.

След публикуването на тази проверка Мустафа Карадайъ повтори най-малко още 5 пъти същото твърдение: на 7 ноември в гр. Ардино, област Кърджали и в гр. Мадан, област Смолян; на 8 ноември в гр. Костандово, област Пазарджик; на 9 ноември в гр. Белица, област Благоевград; на 10 ноември в ​с. Дебрен, област Благоевград.

Това повторение, което през октомври може да е било резултат от незнание или случайност, през ноември добива по-висок интензитет и наподобява съзнателно изработена стратегия.

Мустафа Карадайъ, както и други политици от движението бяха търсени многократно от Свободна Европа по имейл, телефон, смс и социалните мрежи, но отговор не беше получен. По тази причина не е ясно защо ДПС повтаря твърдението за отличие на Ахмед Доган, като посочва, че то е връчено за приноса му за членството на България в НАТО и за приноса му в мирния преход от комунизъм към демокрация.

Наличието на медал от Конгреса на САЩ не е мерило за приноса на даден човек в собствената му страна.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е бивш политически затворник по времето на Тодор Живков и един от създателите на партия, защитаваща етническите и религиозни права в страната. Той е съавтор на българската конституция и на основните закони на прехода. Той е възприеман като авторитетен лидер от около 10% от българските граждани неизменно в продължение на 30 години.

Заместването на тези факти с невярно твърдение за медал от Конгреса на САЩ идва месеци след като Вашингтон включи бивш депутат от ДПС в най-мащабния си еднократен акт на налагане на санкции за корупция в страна от ЕС. На 2 юни Делян Пеевски стана един от тримата българи, санкциониран по закона "Магнитски".

ДПС настоя за обяснения от САЩ, но не ги получи. Позицията на Вашингтон беше дошла след десетилетие на журналистически разследвания на необяснимото забогатяване на Пеевски, които не доведоха до проверка от страна на прокуратурата и никога не породиха публична критика от партията му.

През есента Делян Пеевски отново се кандидатира за депутат от движението, след като на два пъти не беше издиган. Това беше разчетено във Вашингтон като "размахване на пръст пред Америка".

Предизборната кампания на ДПС през октомври и ноември беше построена върху твърденията за висока международна реализация на евродепутатите на партията.

ДПС за първи път издигна своя собствена кандидатура за президентските избори - самия лидер на движението Мустафа Карайъ. Ход, който много наблюдатели определиха като историческо решение.

Кампанията на Карадайъ започна на 15 октомври 2021 г. Оттогава до днес той е посетил стотици населени места, като най-малко 100 от тях са цитирани от пресцентъра на движението.

Част от тях са съпроводени с видеа от изказванията на кандидата, публикувани в Ютюб. Най-малко 19 от тях съдържат твърдението за "златен медал от Конгреса на САЩ", връчен, според Карадайъ, за заслугите на Ахмед Доган за членството на България в НАТО и "за приноса му за мирния преход от комунизъм към демокрация". Това твърдение не е вярно. Няма такъв медал.

Вярното твърдение е, че Ахмед Доган и ДПС имат голям принос за членството на България в НАТО и ЕС, и без някой да е получавал златен медал за това. Вярно е и друго твърдение - че политик от движението, санкциониран именно за корупция по закона "Магнитски", е отново в листите на ДПС, и че никакво измислено твърдение няма да успее да пренапише този факт.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG