Връзки за достъпност

Извънредни новини

Връзката на Младен Маринов с "Осемте джуджета" се потвърди. Докъде стигна проверката на ГДБОП


Младен Маринов след разпита му в ГДБОП в понеделник
Младен Маринов след разпита му в ГДБОП в понеделник

Дъщерята на бившия вътрешен министър Младен Маринов потвърждава, че е била собственик на пикап, свързан със случая "Осемте джуджета". Самият Маринов пък няма спомен да е имал близки контакти с доскорошните съсобственици на охранителната фирма "Делта гард", но не отрича да ги познава.

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) образува проверка по случая "Осемте джуджета" през миналата седмица. Поводът беше сигнал от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ), че от полицейска докладна от 2005 г. става ясно, че в една кола в Несебър са били засечени Маринов и доскорошните съсобственици на "Делта гард" Марин Русев и Димитър Спасов-Каратиста.

Впоследствие МВР разпространи видеозапис отпреди 16 години, на който твърди, че са заснети тримата. В тази връзка служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че негов предшественик е имал редовни контакти с лица от криминалния контингент, докато още е бил редови служител на реда.

Името на Маринов беше замесено в разследването на Николай Стайков от АКФ, озаглавено "Осемте джуджета", още през миналата година. В него бизнесменът Илия Златанов твърди, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, ръководена от бившия следовател Петьо Петров-Еврото и съпругата му Любена Петрова с участието на прокуратурата.

Както Свободна Европа писа, директна връзка между Маринов и този случай се установява и от факта, че през 2020 г. дъщеря му Силвия е закупила пикап "Тойота Тундра", за който Златанов твърди, че е сред присвоените му активи.

В тази връзка ГДБОП призова за снемане на обяснения всички замесени по случая, за да провери какви са отношенията между Маринов, Русев и Спасов. Причината е, че според разказа на Златанов "Делта гард" и МВР имат дейно участие в схемата "Осемте джуджета".

Първи беше разпитан Петьо Еврото, който дойде в ГДБОП в петък, но след това отказа да разговаря с медиите. В понеделник в службата се появиха Каратиста, Русев и Маринов.

"Едно интересно филмче"

На излизане Димитър Спасов коментира пред журналистите, че няма спомен кого е возил в колата си през 2005 г., но отрече да познава бившия вътрешен министър от ГЕРБ. Освен това той отрече обвиненията на служебния правосъден министър Иван Демерджиев, че бил заплашен от Каратиста с името на главния прокурор Иван Гешев.

"Той е човекът, който заблуждава Бойко Рашков, съответно Бойко Рашков заблуждава Румен Радев в твърденията си срещу нас", заяви Спасов след разпита си.

Той твърди, че "има поети ангажименти за нашето притискане, нашето елиминиране" във връзка с решението на МВР да отнеме лиценза на "Делта гард". Повод за отнемането стана обвинение в самоуправство срещу Спасов от 2017 г., за което той каза, че е разбрал от МВР едва сега.

"Много пъти съм казвал – това е едно интересно филмче, създадено като роман на Стивън Кинг. Наистина [Николай] Стайков се е потрудил с това филмче, но ние нямаме вина, че Златанов ни потърси да охраняваме неговите обекти. Многократно ми е споделял за негови проблеми с кредитори, неслучайно искаше и лична охрана от нас", заяви Спасов по повод разследването на АКФ.

Той подчерта, че Илия Златанов сам е потърсил услугите на "Делта гард", но не пожела да коментира твърденията му, че впоследствие е станал жертва на схемата на Петьо Петров с участието на Специализираната прокуратура.

"Нас не ни интересуват задкулисните отношения на нашия възложител с някой друг", добави Каратиста с уточнението, че фирмата му е охранявала столичния ресторант "Осемте джуджета", защото срещу заведението е имало много посегателства.

Именно там Илия Златанов твърди, че се е срещал с Петьо Еврото, след което е станал жертва на рекет и изнудване. Каратиста потвърди, че познава бившия следовател, но не коментира по същество твърденията на потърпевшия бизнесмен.

Още разпити

След него беше разпитан и настоящият едноличен собственик на "Делта гард" Марин Русев, който обаче не коментира нищо пред медиите.

В понеделник беше разпитана и Любена Петрова, която заяви, че е натрупала всички свои активи със средства от търговска дейност и в момента данъчните ѝ правят "много тежка ревизия". Разследването на АКФ "Осемте джуджета" тя нарече "фантастика".

Любена Петрова
Любена Петрова

Малко по-късно същия ден в ГДБОП се появи и Младен Маринов с адвоката си Григор Вълков. По повод видеозаписа от 2005 г,, разпространен от МВР, на който от министерството посочват, че се виждат той, Спасов и Русев, бившият вътрешен министър заяви, че не може да коментира нещо отпреди 16 години. Не отрече обаче, че познава другите двама.

"Оказах съдействие на полицаите, които ме питаха определени въпроси. Няма да ги кажа, нека да приключи проверката. Надявам се да бъде изнесена на всички, за да стане ясно, че няма за какво да се притеснявам", заяви Маринов.

Той обаче не коментира нито документите, свързващи дъщеря му с пикап, за който Илия Златанов твърди, че му е бил присвоен, нито твърдението на бизнесмена, че братът на бившия министър е бил личен шофьор на Петьо Еврото.

Пикап с много дефекти

На следващия ден в ГДБОП се яви и дъщерята на Маринов – Силвия. Тя отказа да говори пред медиите, но придружаващият я адвокат Вълков уточни, че е извикана именно във връзка със закупен от нея автомобил на занижена цена. По думите му тя е била собственик на колата за два месеца, след което я е продала, защото тя е имала много дефекти.

Според публикуваните от Свободна Европа договори за покупко-продажба на въпросния пикап "Тойота Тундра" Силвия Маринова го купува на 28 април 2020 г. от Кристиян Христов, за когото Златанов твърди, че е подставено лице на Петьо Еврото.

Видно от документите, сделката е изповядана пред нотариус Весела Ивчева, за която бизнесменът нееднократно разказа, че е заверила и всички останали прехвърляния на негови активи по схемата "Осемте джуджета".

Дъщерята на бившия министър продава колата на 25 юни 2020 г., само ден след публикуването на първия епизод от разследването на Антикорупционния фонд. Цената, посочена в договорите е около 9000 лв. Според Илия Златанов тогава пикапът не е струвал под 50 000 лв. Проверката на ГДБОП по случая продължава с разпити на Илия Златанов и сина му Явор по-късно тази седмица, научи Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG