Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша задържа 100 мигранти на границата. Хиляди хора са приютени в склад


Така изглежда складът до границата на Беларус с Полша.
Така изглежда складът до границата на Беларус с Полша.

Хиляди мигранти бяха настанени в склад в близост до границата между Беларус и Полша. Те не са допускани да продължат напред по пътя си към Европейския съюз, но и Беларус не ги приема обратно. Стотици обаче остават все още на студа в гората в близост до граничното съоръжение. В същото време група иракчани успяха да стигнат до столицата Минск и се качиха на полет за Ирак.

Мигрантската криза между Беларус и Полша продължава повече от месец. ЕС обвинява режима на Лукашенко, че ескалира натиска, за да отмъсти на Брюксел за наложените му санкции. Властта в Минск отрича това.

В четвъртък Полша съобщи, че опитите за нелегално преминаване на границата се увеличават. В сряда са регистрирани 501 опита. Полските власти казват, че зачестяването на атаките на границата е предизвикано от беларуските служби за сигурност. Задържани са 100 души.

Хора чакат да влязат в склада в логистичния център Брузги
Хора чакат да влязат в склада в логистичния център Брузги

Други близо 300 човека, предимно мъже, но също и цели семейства с малки деца, остават в гората. Температурите са ниски и те са събрани около запалени огньове, предава Ройтерс. Хората са обградени от въоръжени беларуски войници.

Други няколко хиляди мигранти бяха преместени в голям склад в близост до границата. Това се случи след като западни лидери призоваха Лукашенко да осигури нормални условия на хората. Те се оплакват, че властите не ги пускат и да се върнат назад.

Повечето от близо 4 хиляди мигранти по границата са от Ирак. Част от тях са стигнали обратно до столицата Минск и се качиха на полет за Ебрил, Иракски Кюрдистан, съобщиха властите в Багдад.

Иракчани чакат на летището в Минск да се качат на полет за Ебрил.
Иракчани чакат на летището в Минск да се качат на полет за Ебрил.

От началото на кризата загинаха най-малко 9 души. Сред тях е и 19-годишно сирийско момче, което се удави в река, опитвайки се да преплува до Полша.

Държавната беларуска авиокомпания Белавия спря да допуска на борда на самолетите си пътници от Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Йемен. Мярката се прилага само на летището в Ташкент, Узбекистан.

Европейският съюз подготвя нов пакет от санкции срещу физически и юридически лица от Беларус заради предизвикването на мигрантската криза. Авиокомпанията Белавия е в списъка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG