Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР започна проверка в три университета заради обществени поръчки за ремонти на общежития


Софийският, Техническият и Университетът за национално и световно стопанство са трите висши училища, в които са влезли екипи на МВР
Софийският, Техническият и Университетът за национално и световно стопанство са трите висши училища, в които са влезли екипи на МВР

Служители на Главна дирекция „Национална полиция“ извършват проверка по сигнал в три висши училища в София - Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Техническия университет (ТУ). Това съобщи пресцентърът на МВР.

Проверката е във връзка с постановление на Министерския съвет от 2020 г., когато държавните висши училища, които притежават общежития, са получили средства за подобряване на състоянието им в размер на 68 млн. лв. През 2021 г. са отпуснати и още 10 млн. лв.

Тогава от Министерството на образованието (МОН) е препоръчано на фирмите изпълнители авансово да бъдат изплатени 100% от парите. От „Икономическа полиция“ са изискали необходимите документи, гаранции, плащания и извършената дейност във връзка с изпълнението на договори.

В сряда ректорът на СУ и кандидат за президент Анастас Герджиков каза, че действията на полицията са свързани с акция срещу купуването на гласове, провеждана от вътрешния министър Бойко Рашков. МВР сега опроверга тези твърдения.

Това е поредната акция, свързана с държавни поръчки от времето на кабинета „Борисов 3“, по която МВР провежда разследвания. В началото на ноември бяха арестувани 15 души във връзка с разследване за източването на средства от строежа на автомагистрала „Хемус“. Беше съобщено за изтеглени над 60 млн. лв. от парите за строежите, които по данни на МВР стигат до един обикновен човек.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG