Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полският президент е готов да съдейства на Северна Македония за преговорите с ЕС


Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски (вляво) и полският му колега Анджей Дуда в Скопие
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски (вляво) и полският му колега Анджей Дуда в Скопие

Президентът на Полша Анджей Дуда е готов да съдейства на Северна Македония за започване на преговори за членството на страната в Европейския съюз (ЕС). Това е заявил самият той по време на посещение в Скопие в петък, съобщава полският вестник "Газета правна", цитиран от БТА.

Според изданието Дуда е посочил, че в момента властите в България се формират след избори, но ако те имат проблеми, свързани с приемането на Северна Македония в ЕС, той е готов "също да се включи, така че да се стигне до решение, което позволява Република Северна Македония да встъпи в ЕС на нормални основания".

Северномакедонският президент Стево Пендаровски пък е изразил пред Дуда солидарността и подкрепата на своята страна за преодоляването на мигрантската криза на полско-беларуската граница.

Темата за българската позиция по въпроса с еврочленството на балканската страна през тази седмица предизвика нова вълна от публикации в местните медии. Причина за това стана интервю на един от лидерите на "Продължаваме промяната" – Кирил Петков, който заяви пред северномакедонската агенция МИА, че ще наложи "нов подход за решаване на проблема между София и Скопие".

Формацията му спечели парламентарните избори в неделя и в момента води преговори с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" за съставяне на коалиционно правителство.

Преди година третият кабинет на Бойко Борисов блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG