Връзки за достъпност

Извънредни новини

И ножа, и хляба, и сиренето. Как ГЕРБ взе два етажа от държавна сграда


Бойко Борисов и Цветан Цветанов при нанасянето на ГЕРБ в офисите в административната сграда на НДК през 2007 г.
Бойко Борисов и Цветан Цветанов при нанасянето на ГЕРБ в офисите в административната сграда на НДК през 2007 г.

Трима свещеници четат молитва и пръскат събралите се хора, които държат запалени свещи, със светена вода. Не, не е служба по случай църковен празник, а ритуал, който съпровожда нанасянето на партия ГЕРБ в централата ѝ в сграда на Националния дворец на културата (НДК).

Датата е 23 март 2007 г., а ГЕРБ тогава е наскоро основана партия без депутати в парламента.

Повече от 14 години по-късно, след три мандата на власт, ГЕРБ още използва същите два етажа в административната сграда на НДК. Само че сега министърът на културата, който е принципал на НДК, иска партията да се изнесе. Партията твърди, че министърът не може да иска това от нея, защото НДК може да е собственик на сградата, но не и на тези два етажа.

Въпросът е как е възможно това. Отговорът е в поредица действия през годините на представители на ГЕРБ, които завършват с решение за изваждане на точно тези два етажа от имуществото на НДК и предоставянето им точно на ГЕРБ.

Всички действия по веригата са на представители на същата партия, а точката е поставена от решение на правителството на ГЕРБ, ръководено от неизменния лидер на партията Бойко Борисов.

Служебният министър на културата Велислав Минеков определи действията на ГЕРБ като “абордаж на двата етажа, който наистина е циничен”.

Доскоро управлявалата партия не вижда проблем в действията на ръководството си през 2009 г. “Би било неетично, ако се е възползвала от ситуацията на управляваща партия, която може да взема решения”, каза в отговор на въпрос на Свободна Европа Росен Желязков от ГЕРБ.

“ГЕРБ не се възползва от това, за да започне да плаща по-малък наем.”

Според адвокат Лора Георгиева от “Антикорупционен фонд” в случая обаче проблем има.

“Доколкото всички министри са били от управляващата партия, същите са се разпоредили напълно необосновано и при неспазване на законовия ред в полза на същата тази управляваща партия и в ущърб на публичния интерес”, коментира тя пред Свободна Европа.

Как ГЕРБ се озова на този адрес

Централата на ГЕРБ е в административната сграда на НДК от март 2007 г. В края на предишната година партията е основана от тогавашния кмет на София Бойко Борисов.

Тогава партията е сключила договор за наем на 16-и и 17-и етаж с Националния дворец на културата, който е управляван от тогавашния си директор Христо Друмев. Тогава НДК съществува все още като “творческо-стопанско обединение” - вид юридическо лице от преди промените, което не се запазва в българското право след 1989 г.

Снимка от нанасянето на ГЕРБ в централата ѝ в НДК от 23 март 2007 г.
Снимка от нанасянето на ГЕРБ в централата ѝ в НДК от 23 март 2007 г.

През 2010 г. партията сключва договор за същите два етажа, но с нов собственик – областната администрация на София.

В активите на дружеството „Национален дворец на културата – конгресен център София“, основано година по-късно с цел да се изясни юридическия статут на НДК и да се спрат злоупотребите, е цялата административна сграда, но без 16-и и 17-и етаж.

Въпросът е как тези два етажа са излезли от активите на НДК.

Как ГЕРБ взе два етажа от държавна сграда

Отговорът е в едно решение на Министерския съвет, прието на заседание на 23 декември 2009 г.

С него правителството отнема от НДК правото на управление върху двата етажа. До този момент те са били публична държавна собственост, а с решението са обявени за частна държавна собственост и така са предоставени за управление на областния управител.

Със същото решение правителството на ГЕРБ предоставя двата етажа от сградата на НДК за ползване на ГЕРБ и възлага на областния управител да сключи договор с партията. Тогава областен управител е Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Решението на Министерския съвет е прието след доклад на тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който приема за обоснован извода на областния управител, че “на този етап на НДК не е необходим целия имот“.

Според стенограмата от заседанието Цветан Цветанов, който тогава е зам.-председател на ГЕРБ и министър на вътрешните работи, казва, че това е “може би най-малкият офис на политическа партия, която е парламентарно представена в българския парламент”.

Смятам че е съвсем разумно, като парламентарно представена партия, и то най-голямата, да ползваме най-малкия офис, който има политическа партия.
Цветан Цветанов през 2009 г.

“Съобразяваме се с това да бъде малък, но ефективен офис и смятам че е съвсем разумно, като парламентарно представена партия, и то най-голямата, да ползваме най-малкия офис, който има политическа партия”, казва той тогава.

Решението е прието от правителството и подписано от Бойко Борисов, който тогава е премиер и председател на ГЕРБ, и от Росен Желязков, който тогава е главен секретар на Министерския съвет, а сега е депутат от ГЕРБ и основен говорител на партията по спора с Министерството на културата за централата ѝ.

След приемането на това решение ГЕРБ сключва нов 10-годишен договор за наем на етажите с Областната управа на София.

Депутатът от ГЕРБ Росен Желязков коментира пред Свободна Европа, че няма нищо нередно в действията на представителите на партията през 2009 г.

Би било неетично, ако се е възползвала от ситуацията на управляваща партия, която може да взема решения.
Росен Желязков

“Би било неетично, ако се е възползвала от ситуацията на управляваща партия, която може да взема решения”, каза той.

Желязков обясни решението на правителството на ГЕРБ да извади двата етажа от тогавашното “творческо-стопанско обединение” НДК с желанието парите от наема да отиват в държавата.

“Към този момент анализът сочи, че част от активите биха могли да се ползват от НДК, част от активите могат да се ползват от държавата, не от НДК. И се приема, че тези активи, които ще ползва държавата, могат да се дадат на тогавашния наемател. ГЕРБ е заварен наемател - [плаща] същия наем, който плаща и към момента. Тоест ГЕРБ не се възползва от това, за да започне да плаща по-малък наем. Просто плаща наема не към бивш безсубектен наемодател, а на държавата в лицето на областния управител”, каза Желязков.

Свободна Европа потърси за коментар и председателя на партия ГЕРБ Бойко Борисов, но той не отговори на мобилния си телефон.

Има ли все пак проблем

Според адв. Лора Георгиева от “Антикорупционен фонд” проблеми в случая има и те са няколко.

На първо място тя посочва, че липсват мотиви защо нуждата точно от тези два етажа е отпаднала. Освен това не е спазена законовата процедура за предоставяне под наем на имот на партия. Тя предвижда, че партиите могат да ползват само имоти частна държавна собственост с преференциален наем (а сега без да плащат наем), а предоставянето става след преценка на комисия към Министерския съвет.

“В случая имотът е бил публична държавна собственост до датата на решението на Министерския съвет, като на една и съща дата, с едно решение имотът е обявен за частна държавна собственост и е предоставен за ползване под наем на ГЕРБ”, каза тя пред Свободна Европа и добави, че по този начин процедурата по оценка на това дали е целесъобразно държавата да се лиши от ползването му и от доход в размер на пазарния му наем е “пропусната”.

“Освен законовите аспекти, казусът повдига и множество етични аспекти”, коментира адв. Георгиева.

“В случая доколкото всички министри са били от управляващата партия, същите са се разпоредили напълно необосновано и при неспазване на законовия ред в полза на същата тази управляваща партия и в ущърб на публичния интерес.”

Защо ГЕРБ сега не плаща наем

Договорът от 2010 г. е изтекъл през февруари 2020 г. Тогава е сключен нов договор между ГЕРБ и областната управа, но вече за безвъзмездно ползване на помещенията.

Това е възможно заради промени в Закона за политическите партии и Закона за държавната собственост, приети през лятото на 2019 г. Те предвиждат държавата и общините да предоставят на парламентарно представените партии помещения за осъществяване на партийната им дейност безвъзмездно. Преди това те са имали право на преференциален наем.

Съгласно Закона за държавната собственост държавата може да предоставя на партиите безплатно само имоти, които са частна държавна собственост. Двата етажа от сградата на НДК са частна държавна собственост от 2009 г., когато са обявени за такива с решение на ръководения от Бойко Борисов Министерски съвет.

Поправките в двата закона, които позволяват на парламентарно представените партии да ползват помещения безплатно, са приети с актуализация на държавния бюджет през лятото на 2019 г. Тогава депутатите в 44-ото Народно събрание гласуваха за намаляване на субсидиите на политическите партии, но и допуснаха парламентарно представените формации да получават безплатно помещения от държавата и общините.

Предложението партиите да мога да ползват безвъзмездно държавни и общински имоти е на Менда Стоянова от ГЕРБ. Промените са приети на второ четене на 4 юли 2019 г., а в тяхна подкрепа са гласували депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“.

Може ли Минеков да изгони ГЕРБ

Историята на двата етажа от административната сграда на НДК, които ГЕРБ използва за своя централа, започна да се разплита след като служебният министър на културата предупреди, че ще поиска партията да се изнесе и да си намери нова централа. Това стана през септември.

Сега Велислав Минеков отново повдигна въпроса, а в петък занесе в централата на ГЕРБ писмо, в което моли партията да освободи помещенията и се ангажира заедно с областния управител да ѝ съдейства да си намери нови офиси.

Министърът твърди, че двата етажа са нужни на НДК, защото държавното дружество е в тежко финансово положение и ако те са в активите му, то ще може да ги отдава под наем и да печели от тях.

Вие сте уредили хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на НДК трябва да започне спешно.
Велислав Минеков до Бойко Борисов

“Г-н Борисов, не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредили хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно”, пише в писмото, адресирано до председателя на партия ГЕРБ.

Представителите на партията твърдят, че министърът на културата не може да я накара да премести офисите си, защото тези етажи изобщо не са собственост на НДК, чийто принципал е той.

“Страна по случая са ГЕРБ и областният управител. Но идва едно лице и казва “аз имам молба, защото така е било преди 14 години”, коментира Росен Желязков, който определи действията на Минеков като “рейдърство”.

Двата етажа от административната сграда на НДК обаче не са в капитала на дружеството НДК, защото през 2009 г. правителството на Бойко Борисов е решило така.

За да се върнат етажите в активите на НДК, трябва да се измине обратния път - областния управител да предложи, а Министерският съвет да приеме решение това да стане. Това каза Велислав Минеков, когато занесе в сградата писмото си до ГЕРБ. Това обасни и Росен Желязков от ГЕРБ пред Свободна Европа.

Несъгласието между министъра и партията е свързано с това дали трябва.

XS
SM
MD
LG