Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата спря да търси кой е снимал чата на Гешев с пиарката на Борисов


Иван Гешев си разменя съобщения с "Pi Ar Sevi Boiko" на заседанието на правната комисия на 10 септември.
Иван Гешев си разменя съобщения с "Pi Ar Sevi Boiko" на заседанието на правната комисия на 10 септември.

Прокуратурата е спряла да търси автора на снимките, на които се вижда чата между главния прокурор Иван Гешев и пиарката на бившия премиер Севдалина Арнаудова. Това съобщи в. "Сега", като се позова на справка в информационната система на държавното обвинение.

По-рано през септември главният прокурор беше заснет да разменя лични съобщения с пиарката на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова по време на заседание на правната комисия в парламента.

При проверка на преписката по случая в системата на прокуратурата става ясно, че наказателно производство по случая е спряно. В закона има няколко хипотези, в които прокурорът може да спре наказателното производство. Това са случаите, в които извършителят не е разкрит, лицето е с имунитет, или има само един свидетел и той не може да бъде разпитан.

До прокурорска проверка по темата се стигна след сигнал на гражданското движение БОЕЦ. Според БОЕЦ дeйcтвията на главния прокурор го пocтaвят в „тeжък кoнфликт нa интepecи“.

В началото на ноември прокурорската проверка заключи, че чатът не съдържа данни за нередности и затова не беше образувано разследване срещу Гешев. Според прокурор Венцислав Фердинандов публичното огласяване на чата обаче представлява престъпление, тъй като умишлено е нарушена тайната на кореспонденцията.

Първите кадри с дисплея на телефона на Гешев бяха публикувани във фейсбук от Явор Божанков от БСП, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Впоследствие колегата им от „Има такъв народ“ Радостин Василев добави две нови снимки от друг ъгъл, на едната от които ясно се вижда, че именно Гешев държи заснетия телефон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG