Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нищо не се случва". Какво направи общината за 10 месеца, откакто шахта в София уби Людмил


Шахтата на бул. "Иван Гешов" в София, където през февруари токов удар уби 16-годишния Людмил.
Шахтата на бул. "Иван Гешов" в София, където през февруари токов удар уби 16-годишния Людмил.

Не е за вярване, но смъртта на дете може и да не води до бърза реакция на тези, които са отговорни за нея. Нищо, че мерките са обещани след трагичен инцидент. Всъщност, освен мерки, липсват и отговорни лица, поне ако вярваме на официални изказвания.

Става дума за инцидента от 14 февруари 2021 г., когато 16-годишният Людмил беше убит от токов удар пред болница “Св. Иван Рилски”, докато чакаше заедно с баща си на червен светофар, за да пресече. Людмил беше стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара. Шахтата се стопанисва от Столичната община.

През февруари Столичната община пое ангажимент за “спешни мерки” във връзка с шахтите, но през декември едва 3% от тях са изпълнени. Това показва проучване на Свободна Европа 10 месеца след смъртта на Людмил.

Непосредствената причина за токовия удар, убил детето, беше съобщена дни след инцидента - оголен кабел, от който е протекъл ток по металната рамка на шахтата. Очевидци твърдят, че преди Людмил да стъпи върху нея и да загине, работници без отличителни знаци са я отваряли и са работили в нея.

Какъв беше ангажиментът на общината

Разкритията след инцидента станаха повод местната власт, в лицето на кметицата Йорданка Фандъкова, да се ангажира с поставянето в “спешен порядък” на алармена система върху шахтите в столицата. Целта е да се знае кога са отваряни, както и кой извършва манипулации в тях и кой носи отговорност.

По тротоарите на София има десетки хиляди шахти. По-голямата част от тях са частна собственост - предимно на кабелни оператори и електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Сред съоръженията има и такива, които се стопанисват от Столична община. Те са около 4000 в целия град. В тях са поместени електрическите системи на уличното осветление и светофарните уредби.

Дни след смъртта на Людмил се оказа, че конкретното съоръжение, върху което той е стъпил, е шахта към пешеходния светофар на бул. “Иван Гешов”. Т.е. за нея отговорност носи Столичната община.

През февруари от общината казаха, че не знаят кой последно е отварял шахтата, причинила смъртта на Людмил, защото нямат механизъм да следят подобно нещо.

Ето защо веднага след това Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината.

Действията бяха обявени като “бързи” и “конкретни”, а целта им - да няма повече подобни трагични случаи. Датчиците трябваше да алармират за отваряне на шахтите и денонощни екипи ще проверяват състоянието на кабелите. От думите на кмета през февруари стана ясно, че това ще се случи в “спешен порядък”.

Как се изпълнява ангажиментът

През май - два месеца и половина след смъртта на Людмил - от 4000 шахти, които са собственост на Столична община, бяха оборудвани с датчици едва 30. Тогава от пресцентъра на кметството казаха пред Свободна Европа, че намерението им е до края на май поставените датчици “да са поне 100”, за да се тръгне към изпълнение на ангажимента.

Но през декември - 10 месеца след кончината на детето - датичиците на територията на целия град са едва 130. Сметката показва, че с алармена система са снабдени малко над 3% от всички шахти, собственост на общината. Което на практика означава, че за почти цяла година местната власт е изпълнила малко над 3 на сто от поетия ангажимент.

От пресцентъра на общината коментираха пред Свободна Европа, че предстои поставянето на “още поне 100”.

В края на годината местната власт вече не говори за поставяне на алармени системи на всички шахти, за които отговаря.

От Столичната община коментираха пред Свободна Европа, че там, където са поставени алармени системи, не е имало опит за нерегламентирано отваряне на шахтите, с изключение на един случай - от мобилен оператор. Заради монтираните системи обаче нарушението е регистрирано. Това означава, че системата за превенция работи.

От общината съобщиха, че алармен датчик е монтиран и на шахтата на бул. “Иван Гешов”, където загина Людмил.

Районните кметове: Не сме уведомявани

Според първоначалния план на Столичната община алармите трябваше да бъдат поставени първо върху шахтите, които са собственост на общината и са разположени в централните райони на града, в които има повече пешеходци.

Ето защо потърсихме и районните кметове на “Лозенец” и “Средец”, както и на “Триадица”, на чиято територия през февруари загина детето.

И тримата - Константин Павлов ("Лозенец"), Трайчо Трайков ("Средец") и Димитър Божилов ("Триадица") коментираха, че не са известявани от голямата община за предприети действия по темата.

По думите на Трайчо Трайков пък Столична община изобщо нехае за големия проблем с шахтите. “Дори и да са предприели нещо, на нас не са ни казали. Нещо повече: лично аз съм писал две писма, с които предлагам решение на проблема за целия град, но отговори нямам”, коментира Трайков.

Той настоява в града да се създаде регистър както за местоположението за шахтите и т.нар. английски дворове (които са към кооперации или къщи), така и за собствеността им. “Когато имаме яснота кой е собственик на дадено съоръжение, ще знаем как бързо да реагираме и как да се търси отговорност”, каза Трайков.

По думите му обаче никой не се занимава с този проблем. “Нищо не се случва", обобщи ситуацията той.

XS
SM
MD
LG