Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Магистрати не са имали отношение". Адвокат отрече твърденията за намеса на Гешев в случая "Жоси"


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев не е имал отношение към случилото се със собствеността на млекопреработвателната компания "Жоси", защото това е просто "търговски спор". Това заявява адвокат Велимир Атанасов в свое писмо до Свободна Европа.

Името на юриста беше споменато през миналата седмица от бившия съдружник в "Жоси" Георги Георгиев, който разказа, че е станал жертва на схема за изземване на бизнеса му с личното участие на Гешев, който тогава е бил редови прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП).

По думите му той е поискал съдействие от обвинителя, за да отстрани съдружника си от фирмата, но вместо това е загубил контрола над нея, бил е принуден да плати 30 000 лв., а накрая е бил запален домът му.

Настоящият главен прокурор все още не е коментирал случая, но говорителката му Сийка Милева определи твърденията на Георгиев като "лъжи и клевети". МВР пък започна проверка по разказа на бизнесмена.

Конфликтът в "Жоси"

Историята датира от 2013 г., когато Георгиев твърди пред разследващия сайт BIRD, че е уличил тогавашния си съдружник Симеон Присадашки в "сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС". По думите му затова потърсил съдействието на Гешев, с чието семейство бил близък от години.

Георгиев твърди, че бъдещият главен прокурор се е съгласил да съдейства за предприемане на действия срещу Присадашки срещу приписване на дял от фирмата "Жоси" на баща му Стоимен Гешев.

В крайна сметка обаче тогавашната градска прокурорка Емилия Русинова се оказала близка с Присадашки и затова срещу него не са предприети репресивни действия от страна на СГП. Самата Русинова потвърди пред BIRD, че се познава с бившия съдружник на Георгиев, но отказа да коментира изнесените твърдения.

Появата на адвоката

В крайна сметка Гешев е предложил на Георгиев да го свърже с бившия съдия и настоящ столичен адвокат Елимир Атанасов, който да оформи изключването на Присадашки от "Жоси" и прехвърлянето на дял на Стоимен Гешев.

През август 2014 г. съдружникът във фирма "Жоси" Симеон Присадашки е изключен, а на негово място като съдружник влиза Стоимен Гешев. Заявленията за вписване на тези обстоятелства са публични в Търговския регистър. Те не са вписани окончателно, тъй като Присадашки обжалва изключването си в съда, съобщава BIRD.

По документи Стоимен Гешев получава едва 2% от фирмата. По думите на Георги Георгиев уговорката с Гешев-син е била за 20%, но адвокатът, който изготвил документите, е вписал само 2%. Накрая Георгиев разказва, че от него са поискани още 30 000 лева. Той твърди, че плащането е станало в кантората на адвокат Атанасов и в присъствието на бащата на прокурора.

Едновременно с тези събития Присадашки обжалва изключването си като съдружник. Започва съдебна сага, която още не е приключила, но на практика след 2014 г. Георгиев e отстранен от фирмата си и бизнеса му е в ръцете на бившия му съдружник.

"Право на отговор"

Няколко дни след публикуването на твърденията на бизнесмена Георгиев, адвокат Велимир Атанасов изпрати писмо до Свободна Европа, в което отрича да е участвал по какъвто и да е начин в подобна схема. Отрича и роля в нея да са имали действащи прокурори.

"Никакви магистрати не са имали отношение към случилото се в "Жоси" ООД и Георги Цолов Георгиев, чийто адвокат през 2014 г. – 2015 г. бях аз. Става въпрос за търговски спор и в Търговския регистър може да се проследи хронологията на развитието му", посочва юристът с уточнението, че заради конфликта между двамата съдружници се е стигнало до фалит на компанията.

По думите на Атанасов Георгиев е искал да осъществи контрол над "Жоси", където е притежавал 50% и от самото начало адвокатът го е посъветвал да се споразумее със съдружника си, "тъй като всички други действия ще доведат до множество дела и фалита на фирмата".

Въпреки това Георгиев е предприел изключването на Присадашки на общо събрание през лятото на 2014 г., след което вторият въдружник е блокирал вписването на тази промяна в Търговския регистър. През следващата година се е стигнало до възможност за сключване на споразумение между двамата, но Георгиев се е отказал в последния момент, твърди Атанасов.

"След години разбрах, че се е случило точно това, което казвах на Георгиев – "Жоси" ООД е било обявено в несъстоятелност. Георги Цолов Георгиев никога не ми е давал, нито аз съм искал от него сума от 30 000 лв. и той много добре знае това, като за това и другите му твърдения, вероятно ще се видим в съда", добавя адвокатът в писмото си, озаглавено "право на отговор".

Реакциите на институциите

Засега по случая реагира МВР, където беше образувана проверка, както и правосъдното министерство. Новоизбраната министърка Надежда Йорданова вече декларира намерение да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) всички събрани факти за историята с "Жоси".

"В Министерството на правосъдието има сигнал, който се проверява. Той е срещу Гешев и става дума за натиск върху бизнесмен за придобиване на част от капитала на търговско дружество. От публикациите, които са достъпни в медиите – нека да кажа само, че има документи с подписи", коментира Йорданова преди ден пред Нова телевизия.

Тя добави още, че ще внесе ново рпедложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. По-рано тази година ВСС вече отхвърли първото такова, внесен от един от служебните предшественици на Йорданова – Янаки Стоилов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG