Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще стане, ако обикновен гражданин опита да мине границата с издирвана кола


Владислав Горанов
Владислав Горанов

Как е възможно човек, спрян на границата, защото колата му се издирва от Интерпол, да обърне автомобила и просто да си тръгне?

Този въпрос е актуален, откакто се разбра, че в петък бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов се е озовал в точно такава ситуация.

Горанов се е опитал да напусне страната през граничния пункт "Калотина" с кола, обявена за издирване от Интерпол, за което съобщи МВР. След като е обърнал колата обратно към вътрешността на България, той се е върнал на границата с друг автомобил и с него е успял да премине на територията на Сърбия.

В събота МВР съобщи, че извършва проверка за неподчинение на полицейско разпореждане от страна на Горанов, както и за действията на граничните полицаи.

Пред Свободна Европа самият Горанов отрече да е извършвал нарушения. Той каза, че досега не е имал подобни проблеми с въпросния автомобил. Ето защо, по думите на бившия финансов министър, той е преценил, че ще напусне граничния пункт.

Горанов твърди, че никой не е искал от него да остава и да изчаква проверка, а са му казали да се “върне на територията на България”. Което той е сторил, връщайки се до Драгоман, където е оставил колата.

Не, обикновен гражданин няма да си тръгне

Разказът му и фактът, че малко след случая той е напуснал България в друг автомобил от същия граничен пункт, провокира редица въпроси. Социалните мрежи буквално кипнаха от питания дали ако Горанов не беше бивш финансов министър, а обикновен гражданин, ситуацията щеше да се развие така, или шофьорът на автомобила щеше да се озове с конфискувана кола и без транспорт. Възникна и въпросът защо Горанов не е бил задържан.

Тези разсъждения се оказаха уместни, защото при подобна ситуация има строга процедура, която Гранична полиция трябва да спазва.

Краткият отговор на всички въпроси е, че обикновен гражданин нямаше да може да напусне границата, ако попадне в ситуация, сходна с тази, в която се е озовал Владислав Горанов.

Той е бил депутат от ГЕРБ в три Народни събрания, беше зам.-министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов и титуляр на позицията след 2014 г. През юли 2020 г., в разгара на масовите протести срещу правителството на Бойко Борисов, той подаде оставка заедно с министрите Младен Маринов и Емил Караниколов. Малко по-рано членове на ГЕРБ бяха обвинили тримата в „пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

Горанов беше проверяван за купени от фирмата му имоти, за които не беше ясно как е получил пари, както и за това, че живееше в луксозен апартамент без да плаща наем. Институциите не откриха нарушения. Докато беше действащ министър той беше обвинен от укриващия се в Дубай Васил Божков, че заедно с тогавашния премиер Борисов е искал части от хазартния му бизнес.

Каква е процедурата

Според вътрешните правила на Гранична полиция при възникване на подобна ситуация с издирван автомобил, той трябва да бъде спрян и задължително задържан от дежурния граничар.

Действията, които дежурният трябва да извърши, също са стриктно описани.

След установяване, че дадена кола е издирвана, дежурният няма право да взема решения сам. Той трябва да задържи автомобила, а след това е длъжен да докладва в спешен порядък на началника на смяната.

Началникът от своя страна е задължен да извика експерти за оглед на колата на място, още на граничния пункт.

След експертната оценка вече се преценява дали превозното средство ще бъде задържано и оставено за известно време на граничния пункт или ще бъде транспортирано до МВР, по какъв начин и от кого.

Граничарите нямат право да освобождават автомобила или водача му преди експертната оценка. Както и нямат право да договорят с водача различно поведение. Т.е. те не би следвало да го пускат, да се договорят с него да шофира колата до някъде и прочие.

Ето защо, ако в петък на граничен пункт “Калотина” са били спазени всички изисквания на вътрешните правила, то бившият финансов министър не би трябвало да може да напусне границата и да се върне с издирвания джип “Toyota” в Драгоман, както описа сюжета той самият пред Свободна Европа.

"Проверяваме изпълнена ли е процедурата"

Ето защо потърсихме МВР за коментар с въпроса дали Гранична полиция е свършила работата си и защо автомобилът не е задържан на място.

От пресцентъра на министерството отговориха, че “вече е разпоредена проверка дали е спазена вътрешната процедура”.

“Проверката тече, а резултатите от нея ще излязат в най-кратки срокове”, казаха от ведомството и подчертаха, че данните ще покажат кой е прав и как са действали граничарите.

По данни от събота в силовото министерство се извършват две проверки. Първата е за неподчинение на полицейско разпореждане от страна на Горанов, втората - за действията на граничните полицаи.

Бившият финансов министър държи на тезата си, че никой не се е опитвал да го задържи, нито са му издавани разпореждания за изчакване на границата.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG