Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не знам защо има проблем". Владислав Горанов е опитал да напусне страната с издирван автомобил


Бившият финансов министър е опитал да премине в Сърбия, но е бил спрян от униформените. Вместо да изчака проверката той обръща колата и скоро се връща с друг автомобил, с който му е разрешено да напусне България.

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов е опитал да напусне страната през граничния пункт „Калотина“ с кола, обявена за издирване от Интерпол, съобщи БНР.

В петък вечер около 18:30 Гаранов е опитал да напусне страната в посока Сърбия с автомобил. По време на граничната проверка се е оказало, че колата е била обявена за издирване, а вписването в масивите на Интерпол е извършено от Русия. Автомобилът е бил лизингов, а Горанов е бил вписан като негов ползвател.

Бившият финансов министър е бил помолен да отбие и да изчака провеждането на детайлна проверка, но вместо това той е обърнал и се е върнал обратно по пътя, по който е дошъл. Малко по-късно той се е върнал с друга кола, собственост на голяма фирма за автобусни превози, и преминал в Сърбия.

По данни на БНР в момента полицията издирва колата. От МВР потвърждават, че се извършва проверка за неподчинение на полицейско разпореждане от страна на Горанов, както и за действията на граничните полицаи, които са допуснали бившия финансов министър да напусне страната при повторния му опит да премине през граничния пункт.

Пред Свободна Европа Владислав Горанов обясни, че автомобилът, за който става дума, не е BMW X7, както се твърди в повечето информационни сайтове, а джип „Toyota“. По неговите думи той е купил колата на лизинг от Moto-Pfohe през 2020 г. И оттогава досега не е имал „подобни случаи“. Горанов казва, че в петък е тръгнал на рожден ден за Сърбия с цялото си семейство.

„На границата ми казаха, че има проблем с колата и ме уведомиха, че трябва да се върна на територията на България“, разказа той пред Свободна Европа.

По думите му никой не е имал претенции за задържане на автомобила. След като граничарите му казали, че джипът „Toyota“ се издирва, те не са го спрели да напуnе граничния пункт в посока България.

„Не искаха да стоя там на място, а казаха, че трябва да се връщам към България“, казва той. „Ето защо закарах колата в Драгоман, оставих я там и оттам дойде приятел с джип BMW, взе ни и така всички заминахме за Сърбия“, продължава разказа си Горанов.

„Не знам защо има проблем с автомобила - той технически не е мой, а на Moto-Pfohe. Знаете как е, когато си купиш колата на лизинг“, допълва Горанов. Той твърди също, че от „случая на границата до момента [обедните часове на съботния ден] никой не ме е търсил от българските власти“. Бившият финансов министър на ГЕРБ допълни, че „около час след случая“ е напуснал България в посока Сърбия от същия граничен пункт и „никой нищо не каза“.

На изричен въпрос на Свободна Европа къде в момента се намира колата, която е обявена за издирване, Горанов каза: „В Драгоман, където я оставих“.

Горанов е депутат от ГЕРБ в три Народни събрания, беше зам.-министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов и титуляр на позицията в следващите му два кабинета. Последно Горанов заемаше пост в министерския съвет през юли 2020 г., когато в разгара на масовите протести срещу правителството той подаде оставка заедно с Младен Маринов, Емил Караниколов. Малко по-рано членове на ГЕРБ бяха обвинили тримата в „пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

През лятото на 2021 г. МВР започна данъчна ревизия на фирмата на Горанов заради закупуване на имоти, за които не е ясно как той е получил средства. Докато беше действащ министър той беше обвинен от укриващия се в Дубай Васил Божков, че заедно с тогавашния премиер Борисов е искал части от хазартния му бизнес. Преди това през 2018 г. прокуратурата започна проверка на Горанов за престъпление по служба и търговия с влияние заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който министърът от години живее, без да плаща наем. В крайна сметка проверката беше прекратена заради липса на доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG