Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жертви на автомобилната мафия". Шефът на "Мото-Пфое" обясни за колата на Владислав Горанов


Владислав Горанов (в средата) отрече да е извършвал нарушения в събота
Владислав Горанов (в средата) отрече да е извършвал нарушения в събота

„Както господин Горанов, така и ние, сме жертви на автомобилната мафия. Колата е закупена от нас от Германия, с ясен произход, платена е по банков път и лизингована на Владислав Горанов“. Това заяви пред Нова телевизия шефът на компанията „Мото Пфое“, която е закупила колата на бившия министър на финансите Владислав Горанов Атанас Фурнаджиев.

В петък вечер Горанов опита да напусне страната през граничния пункт „Калотина“ с кола, обявена за издирване от Интерпол, за което съобщи МВР. В крайна сметка той успя да премине на територията на Сърбия по-късно с друг автомобил. В събота от силовото ведомство съобщиха, че извършват проверка за неподчинение на полицейско разпореждане от страна на Горанов, както и за действията на граничните полицаи.

Самият Горанов отрече да е извършвал нарушения, както и някой да е искал от него да не напуска граничния пункт или територията на страната. Той също така каза, че досега не е имал подобни проблеми с въпросния автомобил.

„Единственият начин да разберем дали даден автомобил се издирва е при регистрацията в КАТ. Той е преминал два пъти в КАТ - първо - при регистрацията от нашата компания, а след това при вписването на Горанов като ползвател на талона. При тези две проверки не е установено автомобилът да е издирван. Минал е и митница през Германия“, каза още в неделя Фурнаджиев. Той допълни, че е честа практика да се създават двойници на скъпи коли, както и че Мото Пфое в момента има два подобни случая.

Последно Горанов заемаше пост в министерския съвет през юли 2020 г., когато в разгара на масовите протести срещу правителството той подаде оставка заедно с Младен Маринов, Емил Караниколов. Малко по-рано членове на ГЕРБ бяха обвинили тримата в „пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

През лятото на 2021 г. МВР започна данъчна ревизия на фирмата на Горанов заради закупуване на имоти, за които не е ясно как той е получил средства. Докато беше действащ министър той беше обвинен от укриващия се в Дубай Васил Божков, че заедно с тогавашния премиер Борисов е искал части от хазартния му бизнес. Преди това през 2018 г. прокуратурата започна проверка на Горанов за престъпление по служба и търговия с влияние заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който министърът от години живее, без да плаща наем. В крайна сметка проверката беше прекратена заради липса на доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG