Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко предлага промени в конституцията, които ще му позволят да управлява до 2035 г.


Александър Лукашенко
Александър Лукашенко

Властите в Беларус планират промени в конституцията, които ще позволят на Александър Лукашенко да остане президент до 2035 г. Проектът за промяна на основния закон беше публикуван на сайта на президентството.

Александър Лукашенко каза пред беларуската държавна новинарска агенция БелТА, че предложените промени ще бъдат подложени на референдум през февруари 2022 г.

Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Той е на позицията за шести мандат след президентските избори на 9 август 2020 г. Западът и беларуската опозиция не го признават за легитимен лидер на страната и смятат, че изборите миналата година са били фалшифицирани. След вота започнаха масови протести, които бяха потушени с насилие.

Предложените промени в конституцията предвиждат имунитет от наказателно преследване на президента на Беларус. Те ще въведат ограничение в броя на мандатите на президента, но това ограничение ще важи занапред. Това значи, че Лукашенко ще може да управлява още два мандата до 2035 г., когато ще бъде на 81.

Проектът за промяна на конституцията предвижда също още по-ограничена роля на парламента и повече правомощия за т.нар. Всебеларуско народно събрание - периодично събрание на близки до властта делегати, което сега няма статут на държавна институция.

Сред предложените промени е и забрана за всеки, който временно е живял извън Беларус през последните 20 години, да се кандидатира за президент. Забраната е насочена срещу лидерите на беларуската опозиция, много от които са принудени да живеят в изгнание.

Според опонентите на Лукашенко планът за промяна на конституцията е опит той да задържи властта по-дълго. Този опит идва на фона на международната изолация и западните санкции срещу Беларус след смазването на протестите срещу Лукашенко.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG