Връзки за достъпност

Извънредни новини

Немският външен министър не вижда връщане на Русия в Г-7


Новият външен министър на Германия Аналена Бербок.
Новият външен министър на Германия Аналена Бербок.

Новият външен министър на Германия Аналена Бербок не вижда възможност Русия да се върне в икономическата група Г-7. Това каза тя в четвъртък пред немската агенция ДПА.

Нейното изказване идва дни преди Германия да поеме ротационното председателство на Г-7 от първи януари 2022.

„Разбира се, болезнено е, че Русия се изключи от този кръг, като анексира Крим“, каза Бербок във връзка със събитията на украинския полуостров през 2014 г. „Настоящата ескалация също не прави нещата по-лесни“, добави тя.

Става дума за струпването на руски войски по границата на Русия с Украйна от близо два месеца насам. Това доведе до поредна ескалация на напрежението със Запада, откакто Русия анексира Кримския полуостров и започна да подкрепя сепаратистите, биещи се в Източна Украйна в продължавителен конфликт, взел повече от 13 200 жертви от април 2014 г. досега.

В края на ноември НАТО предупреди Русия, за „сериозни последици“, ако започне нов военен конфликт с Украйна, а по-късно през декември руският президент Владимир Путин поиска гаранции, че НАТО и ЕС няма да се разширяват повече на изток, като се аргументира с разположени американски ракетни системи по руската граница.

Путин и американският президент Джо Байдън ще обсъдят темата за сигурността в телефонен разговор в четвъртък.

През 2022 Бербок ще организира две срещи на външните министри на 7-те държави, сред които са още САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Италия и Япония. Русия е изключена през 2014.

Основна тема по време на предстоящото председателство на Германия ще бъде климатичната политика, която е съществена част както от външната, така и от вътрешната политика на новата управляваща коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG