Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков ще посети Скопие за 30-годишнината от признаването на македонската държава


Кирил Петков е министър-председател на България.
Кирил Петков е министър-председател на България.

Премиерът Кирил Петков ще посети Скопие на 18 януари по повод 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България, съобщи правителствената пресслужба.

България в момента възпира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз с няколко искания към страната. Темата е ключова за коалиционното правителство, което обеща да работи за разрешаването на спора между двете страни без да загърбва българския интерес и да работи за подобряването на бизнес отношения между двете страни.

В петък президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност да се събере на 10 януари с цел обсъждането на темата за „интегрирането на Западните Балкани в ЕС“, както и ролята на България в преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС.

В прессъобщението на правителствената пресслужба в събота пише, че "посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и Република Северна Македония и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси".

По време на посещението си премиерът планува да приложи новия подход, за който говори още в кампанията си.

"Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние и Република Северна Македония ще имаме от този процес", казва той, цитиран в прессъобщението.

По време на изборите Петков на няколко пъти даде заявка българо-македонските отношения да бъдат най-големият приоритет във външната политика на кабинета. Досега Петков се е обявявал, че освен историческите спорове между двете страни за него е важно и засилването на партньорството в сферите на икономиката и инфраструктурата.

По време на посещението Петков ще бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев. Преди дни Събев съобщи, че ведомството му проверява възможностите за пускане на самолетна линия между София и Скопие.

Още на първия си работен ден като министър-председател Петков разговаря с тогавашния премиер на Северна Македония Зоран Заев. Той обсъди плана си за създаването на работни групи, които да създадат план за действие за реални резултати. Още тогава Петков каза, че иска да започне този процес в средата на януари.

България блокира началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС през ноември 2020 г. За да започнат те, е нужно съгласието на всички държави членки, а България единствена гласува против.

Аргументът на България беше, че рамката за преговорите между Скопие и ЕС не отразява исканията на София. А те бяха езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“, а Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България. София постави и още едно условие пред членството на Северна Македония в ЕС - приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG