Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия и Беларус ще изтеглят войските си от Казахстан


Камиони на руската армия на летището в Алмати, Казахстан.
Камиони на руската армия на летището в Алмати, Казахстан.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че войските на държавите членки на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) ще започнат да се изтеглят от Казахстан след два дни. Причината е, че ситуацията вече е спокойна заради потушаването на размириците от миналата седмица.

В телевизионно обръщение към парламента на 11 януари Токаев каза, че войските на ОДКБ ще се изтеглят постепенно през следващите 10 дни, след като редът до голяма степен е възстановен.

Чуждестранните военни пристигнаха в Казахстан миналата седмица, след като президентът поиска военна помощ от ръководения от Русия блок, за да потуши протестите. ОДКБ е регионална организация, в която членуват Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Размириците в страната започнаха на 2 януари заради ръста на цените на пропан-бутана, но ескалираха в политически искания за смяна на властта и доведоха до сблъсъци с полицията.

Гневът на Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

След пристигането на първите чуждестранни военни на 7 януари Токаев даде разрешение на силите за сигурност да стрелят без предупреждение по протестиращи, които той определя като „бандити“ и „терористи“.

По данни на новинарския сайт Vlast.kz най-малко 164 души са починали от началото на размириците. Понеделник в страната беше обявен ден на траур в памет на жертвите.

Властите в Казахстан съобщиха в понеделник, че са задържали близо 8000 души с цел възвръщане на мира и сигурността в страната.

Арестувани бяха и няколко ключови политически фигури, които се смятат за противници на Токаев. Сред тях е и бившият шеф на влиятелната агенция за вътрешно разузнаване Карим Масимов, който се смята за един от най-приближените на бившия дългогодишен президент Нурсултан Назарбаев.

81-годишният дългогодишен президент Назарбаев продължаваше да има влияние във властта чрез службата за национална сигурност. Самият Назарбаев се оттегли от поста на президент през 2019 г. след три десетилетия на власт и предаде управлението на Токаев.

Първите военни са по улиците в Казахстан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG