Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството на Северна Македония освободи Владо Бучковски като главен преговарящ с България


Владо Бучковски
Владо Бучковски

Правителството на Република Северна Македония освободи Владо Бучковски от длъжността специален представител на страната в преговорите с България за решаване на спора между двете държави, съобщи БТА.

Освобождаването на Бучковски e минало на заседанието под точката "кадрови решения" и засега не се съобщават причини за решението.

Мандатът на Бучковски като посредник в разговорите с България за решаване на спора и вдигане на българското вето за страната беше продължен в края на миналата година. Освобождаването му се случва ден след провеждането в България на Консултативния съвет за национална сигурност на тема отношенията със Северна Македония.

След заседанието президентът Румен Радев каза, че България ще иска конкретни резултати, за да премахне ветото си върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

България в момента спира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Коалиционното правителство на Кирил Петков посочи темата като ключова. То обеща да работи за разрешаването на спора между двете страни и посочи срок от шест месеца като реалистичен за нормализиране на отношенията.

Консултативният съвет за национална сигурност се проведе седмица преди планираното първо посещение на премиера Кирил Петков в Северна Македония. То обаче беше отложено, защото всички членове на съвета са под карантина заради положителен тест за COVID-19 на председателя на парламента Никола Манчев.

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG