Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР прати строителството на изкуствен остров край Варна на прокуратурата


Изкуственият остров се строи срещу Малкия плаж на курорта Св. Св. Константин и Елена до Варна
Изкуственият остров се строи срещу Малкия плаж на курорта Св. Св. Константин и Елена до Варна

Министерството на вътрешните работи (МВР) е изпратило на прокуратурата данни от проверка на строителството и държавното финансиране на изкуствен остров край курорта Св. Св. Константин и Елена до Варна. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос на депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Съоръжението се изгражда с пари от държавния бюджет, отпуснати малко преди края на управлението на третото правителство на Бойко Борисов. Става дума за 5 775 000 лева от парите на данъкоплатците. Според властите изкуственият остров е необходим за укрепване на брега. Това обаче противоречи на становище на държавни експерти от „Геозащита“.

Вътрешният министър съобщи, че по случая е започнала проверка през септември 2021 г. в отговор на въпрос на депутатите в 46-ото народно събрание Стела Николова и Цецка Бачкова.

В отговора от 11 януари тази година, цитиран първо от „Дневник“, Рашков посочва, че резултатите от проверката са предадени на Специализираната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство. Вътрешното министерство смята, че по случая има данни за извършено длъжностно престъпление от длъжностни лица от Община Варна и Областната администрация на Варна.

В отговора се посочва, че няма мотиви защо Министерският съвет е предоставил парите за съоръжението на Община Варна, а не на Областната администрация, която отговаря за имотите държавна собственост. Посочва се също, че двете институции са сключили споразумение за възлагане на обществената поръчка едва след осигуряване на финансирането от държавата.

Строителството на изкуствения остров е възложено на фирмата „Ескана“ АД през юли 2021 г. Договорът е на стойност 4,74 млн. лева, а от тях към края на август са били платени 1,7 млн. лева авансово. Установено е, че към 17 септември на обекта „няма извършена строителна дейност“.

Местните власти във Варна обосновават строителството на буната срещу т.нар. Малък плаж в курорта Св. Св. Константин и Елена с необходимостта от укрепване на брега и защита на плажа. Според държавните експерти от „Геозащита“ обаче сега съществуващата буна e наскоро ремонтирана и изпълнява функциите си. В устройствения план на курорта е предвидено изграждането на подводен ресторант, аквапарк и яхтено пристанище на това място, но до момента няма инвестиционни намерения за строителството на такива съоръжения.

Дружеството „Св. Св. Константин и Елена Холдинг“, свързвано с бизнес групата около „Химимпорт“, оцени положително проекта за изграждане на буната в отговори до Свободна Европа през септември.

„Разбира се, няма как да не отчетем значението от изграждането на подобен тип съоръжение за запазване на територията на бреговата ивица. Брегозащитната му функция ще намали силата на вълновото въздействие върху „Малък плаж“ и ще се намалят сезонните му колебания, като се очаква пряко да доведе до увеличение на територията на плажната ивица“, посочиха тогава от дружеството.

Според „Дневник“ то притежава имота точно до плажа и изгражда нов хотел там.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG