Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боян Расате отива на съд за нападение над ЛГБТ център


Boqn Stankow-rasat
Boqn Stankow-rasat

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу лидера на националистическата организация Български национален съюз (БНС) Боян Станков-Расате за хулиганство и лека телесна повреда. Това съобщи БТА в четвъртък.

Причината е нападението над общностния ЛГБТ център „Рейнбоу хъб“ през октомври, когато той удря момиче в лицето и заедно с група мъже опустошава помещенията на центъра. По това време Расате е кандидат за президент, като имунитетът му е свален, а той самият е арестуван. Освободен е под гаранция от 5000 лв.

Според наблюдаващия прокурор хулиганството, за което на Станков е повдигнато обвинение, се отличава с "изключителна дързост".

Повдигнатото тогава обвинение в едро хулиганство предвижда до пет години затвор, за разлика от обикновеното хулиганство, което се наказва с пробация или до две години зад решетките. Боян Расате е обвинен и в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Както Свободна Европа писа, прокуратурата традиционно повдига такива обвинения при крайнодесни прояви на насилие срещу ЛГБТ активисти, тъй като българският Наказателен кодекс не преследва хомофобските мотиви.

Случаят беше осъден от посланиците на над 10 държави в България, както и от редица партии и политици, като по-късно доведе и до протест в защита на човешките права.

Атаката над един ЛГБТ клуб и последиците от нея
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG