Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралия обяви Джокович за "заплаха". Той очаква второто решение на съда в неделя


Новак Джокович пристига в събота в хотела за задържане на имигранти в Мелбърн
Новак Джокович пристига в събота в хотела за задържане на имигранти в Мелбърн

Австралийските власти смятат присъствието на световния тенисист номер 1 Новак Джокович в страната за заплаха за обществения ред заради негативното му отношение към ваксинацията срещу коронавирус и противоепидемичните мерки.

Това става ясно от документи, публикувани в събота от Федералния окръжен съд в Мелбърн като част от изслушването по делото за повторната отмяна на визата на Джокович, съобщават световние агенции.

Междувременно сърбинът пристигна в събота в същия хотел за задържане на имигранти в Австралия, където беше настанен принудително миналата седмица, след като местните власти отмениха визата му за втори път.

34-годишният сърбин, който не е ваксиниран срещу COVID-19, пристигна в хотела в Мелбърн на 15 януари и ще остане да пренощува преди насроченото изслушване във Федералния съд на 16 януари по жалбата срещу депортирането му.

Очаква се изслушването да определи дали Джокович може да остане в Австралия и да се състезава за своята 10-та титла на Australian Open и рекорден 21-ви трофей от Големия шлем.

Той вече веднъж спечели обжалване пред австралийския съд, но му се наложи да се обърне към по-висока съдебна инстанция, след като министърът на имиграцията Алекс Хоук блокира визата му „в обществен интерес“.

В придружаващите делото документи, представени в съда от министъра, се отбеляза, че присъствието на спортиста в страната би представлявало „заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред“.

Аргументът на властите е, че Джокович многократно „публично е заявявал нежеланието си да бъде ваксиниран и е показал явно пренебрегване на основните правила за поведение по време на пандемията от COVID-19“.

„Като се има предвид високата позиция на Новак Джокович, както и ролята му на модел за подражание в спортната и по-широката общност, неговото продължаващо присъствие в Австралия би могло да насърчи подобно поведение в страната“, коментира Алекс Хоук.

Министърът отбеляза, че с подобен пример за безнаказаност на сръбския тенисист може да повлияе на другите, като ги насърчи „да игнорират правилата и да не спазват изискването за задължителна изолация в случай на заразяване“.

Освен това той смята, че „присъствието на Джокович в Австралия може да доведе до засилване на влиянието на групите против ваксинацията, което от своя страна ще провокира граждански вълнения и безпорядък“.

Адвокатите на сръбския тенисист контрират, че правителството „не е цитирало никакви доказателства“ в подкрепа на твърденията си и обжалват решението за повторното отнемане на визата му, определяйки го като „ирационално“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG