Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата започна проверка заради невярно изказване на Атанас Мангъров


Доц. Атанас Мангъров
Доц. Атанас Мангъров

Прокуратурата започва проверка на неверни твърдения на доц. Атанас Мангъров, съобщи в. „Сега“, като се позова на говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Повод за проверката е изказване на Мангъров починали заради ваксиниране хора, което беше опровергано от здравното министерство. Проверката на прокуратурата трябва да установи има ли данни за извършено престъпление. Тя е по текста от Наказателния кодекс за всяване на паника.

Пред „Нова телевизия“ на 16 януари 2022 г. Атанас Мангъров каза, че „564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“. Това твърдение не е вярно, а Мангъров не представи никакви доказателства за него.

Два дни след изказването Министерството на здравеопазването (МЗ) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) съобщиха, че в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход.

Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, защото са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа, която си „играе“ със страховете и притесненията на хората, допълниха от Лекарския съюз.

Девет са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е проверена връзка между поставяне на ваксина срещу COVID-19 и летален изход, като в нито един от тях връзка не е доказана, припомниха от БЛС.

Те обърнаха внимание и на друго твърдение на доц. Мангъров, което отново не отговаря на истината, „изкривява и информацията и е откровена конспирация“.

През септември лекарят също беше хванат в лъжа, когато болницата, в която той работи опроверга друго негово невярно твърдение, казано пред медиите.

Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и началник на отделението за лечение на COVID-19 в Инфекциозна болница в София от ноември 2020 г. На парламентарните избори през април 2021 г. беше кандидат за депутат от партията АБВ, а отскоро е излъчен като експерт от групата на „Възраждане“ в Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG