Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков свика Съвет по сигурността за Украйна. Парламентът ще заседава извънредно по темата


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков свика във вторник заседание на Съвета по сигурността заради международната ескалация на напрежение покрай струпването на руски войски по границата с Украйна и повишената бойна готовност на НАТО. Народното събрание ще има извънредно заседание в сряда следобед, на което депутатите да бъдат информирани за взетите решения.

Свикването на Съвета по сигурността идва няколко часа, след като Алиансът потвърди намеренията на част от съюзниците в него да подсилят отбраната на Източна Европа с допълнителни кораби и самолети. Сред страните, които очакват подкрепления, е и България, на който Нидерландия планира да изпрати през април два изтребителя F-35.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност, припомня правителствената пресслужба.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в понеделник, че парламентарната му група внася 59 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на депутатите заради напрежението между Русия и Украйна.

"При поставяне на НАТО в пълна бойна готовност по нашата граница ние като парламент, като парламентарна република, трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме националните си интереси, сигурност – политическа, геополитическа", коментира бившият премиер по време на свое изявление пред медиите в централата на ГЕРБ.

Малко по-късно председателят на Народното събрание Никола Минчев свика исканото извънредно заседание за сряда в 15.30 часа. Дневният ред включва изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност", външното и военното разузнавания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG