Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България е лоялен съюзник в НАТО". Съветът по сигурността обсъди напрежението около Украйна


Съветът по сигурността към Министерския съвет, 25 януари 2022
Съветът по сигурността към Министерския съвет, 25 януари 2022

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО за възможни общи действия. Заседанието, което се проведе във вторник, беше водено от премиера Кирил Петков и беше затворено за медиите.

В него участваха министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и ръководители на службите за сигурност. Повод за заседанието беше нарастващото напрежение между Москва и Запада заради струпването на руски войски близо до границата с Украйна и опасенията от руска атака.

Премиерът е възложил на министъра на отбраната да внесе за заседание на кабинета в сряда сутрин проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на страната и боеспособността на българската армия, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

Петков е подчертал също така, че "България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор". Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

По-рано във вторник премиерът Петков уточни, че допълнителните кораби и бойни самолети, които НАТО планира да изпрати в България, не са следствие от "извънредна ситуация", а част от решение, взето през 2016 г. По думите му "ескалацията се вдига, но ние искаме деескалация".

"Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че дрънчи на война", каза още Петков.

"Русия няма да напада България. Говорим за мерки, които имат за цел да демонстрират единството на НАТО", коментира и министърът на отбраната Стефан Янев по време на изслушване пред парламентарната комисия по отбрана.

Ден по-рано НАТО потвърди, че в Източна Европа, включително и в България, ще бъдат изпратени кораби и самолети, които да подсилят отбранителните сили в региона на фона на струпването на руски войници по границата с Украйна.

В неделя испанската фрегата "Блас де Лезо" отплава към Черно море от военноморската база "Ферол" на атлантическия бряг. Испания съобщи също, че има готовност да изпрати и изтребители в България. В събота Стефан Янев потвърди, че това ще се случи. По думите на Янев в България през април и май ще пристигнат и два изтребителя F-35 от Нидерландия, които ще участват в охраната на българското въздушно пространство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG